10 pasem psov z najmehkejšim kožuščkom

27. julija, 2022

Kdor se odloča za novega pasemskega psa, izbira med vedno več pasmami, eden od kriterijev je tudi dlaka – najpogosteje je povezana z alergijami oz. tudi z več ali manj zahtevne nege psa. 

A zdaj so naredili tudi seznam pasem psov, ki naj bi imele najbolj puhast, najbolj mehak kožušček, za božanje, crkljanje in čohanje.

10 najbolj puhastih pasem

Chow Chow

Chow chow je poznan po treh stvareh – neodvisnosti oz. karakterju podobnem mačjemu, po temnem jeziku in neverjetno puhastem dvojnem kožuhu.

Kodrasti bišon

Z dlako, ki ga naredi kot puhasti bel oblaček na štirih tačkah, kodrasti bišon zahteva veliko objemanja.

Nemški volčji špic

Kepa puhaste dlake iz Nizozemske ima dve plasti kožuha – ena je obarvana sivo, druga pa črno. Znan je po tem, da se tesno drži lastnika.

Pomeranec

Pomerance nekateri primerjajo s pasjo različico pernatega brisalca za prah, a njihov kožuh ima poseben namen – so namreč potomci islandskih psov.

Novofundlandec

Gost kožuh novofundlandca ščiti pred mrazom – lastnika pa osrečuje z občutkom mehkobe.

Tibetanski mastif

Na Kitajskem je zelo prestižen pes, kjer ga največkrat strižejo na levčka, včasih pa so celo verjeli, da ima prednike v veliki mački. Enkrat na leto lahko pričakujete ogromno dlake vepovsod.

Pekinžan

Neverjetno – kitajski plemeniti sloj naj bi včasih pekinžane uporabljal kot grelce za roke – tako da so jih imeli v naročju.

Samojed

Samojed nima le najbolj bele dlake na svetu, ampak tudi eno najmehkejših. Kožuh je, razveseljivo, zelo odporen na umazanijo in vodo.

Veliki pirenejski pes

Ti psi so tako mehki, da jih zlahka zamenjamo za ovčke. Potrebujejo pa veliko krtačenja.

Dolgodlaki škotski ovčar

Še ena pasma, pri kateri je raba krtače pogosto na sporedu, dlaka pa je za nagrado zelo puhasta.