10 pasem velikih psov, ki so pravzaprav nežne dušice

27. septembra, 2021
Velike pasme psov lahko delujejo zastrašujoče, a če jih bolje spoznate, lahko ugotovite, da se pod njihovo pojavo pri nekaterih pasmah pravzaprav skrivajo nežne duše.

Vas zanima, za katere pasje velikane gre?

Nemška doga:

Nemška doga spada med največje pasme psov na svetu. Vendar kljub njenemu impozantnemu izgledu velja za zelo prijateljskega, mirnega in pozornosti potrebnega psa, ki pri crkljanju s svojimi ljudmi rad podcenjujejo svojo težo.

Novofundlandec:

Ne pravijo mu zaman nežni velikan. To je pes, ki je izjemno navezan na svojo družino. Novofundlandec je pogumen, predan, zvest in ena izmed najbolj prijaznih pasem. Ni posebej teritorialen, vendar pa njegova velikost lahko odvrne tatove.

Bernski planšarski pes:

Je izredno zvest, vdan, ljubezniv in prijazen. Odlično se prilagodi kakršnemu koli družinskemu življenju. Ima uravnovešen temperament in nikoli ne kaže znakov agresije. Je zelo socialen in potrebuje veliko človeške pozornosti.

Bernardinec:

S svojim slavnim prednikom Barryjem, ki je rešil več kot 40 žrtev plazov, današnji bernardinec nima veliko skupnega. Je pretežak in preveč masiven, da bi bil plazovni pes. Prirojena pripravljenost legendarnega velikana, da pomaga drugim, njegova dobra narava in ljubezen do otrok pa so se ohranili vse do danes.

Bulmastif:

Čeprav se bulmastifa zaradi njegovega robustnega videza marsikdo ustraši ob prvem srečanju, marsikoga preseneti, kako je ta pes ob pravilni vzgoji prijazen. Zelo rad se boža in je hvaležen vsakemu, ki mu nameni kakršnokoli pozornost, saj to vedno išče. V osnovi je zelo miren, nenapadalen, vendar močno navezan na svojega gospodarja.

Pirenejski planinski pes:

Je ljubezniv, pogumen, poslušen in zvest. Je zelo predan družini, pozoren in nežen do vseh družinskih članov. Ne mara samote, zato ni primeren za družine z osem urnim delavnikom.

Irski volčji pes:

Kljub svoji velikosti je to nežen, prijazen, zvest, družaben in ljubeč pes. Želi biti del družine in ne bo srečen, če bo osamljen. Dobro se razume z otroki in je z njimi miren in popustljiv.

Leonberžan:

Ta pes je kljub čvrsti, dobro grajeni postavi izjemno prijazen, predan in zanesljiv. Je izjemno inteligenten, ljubeč pes, ki redko pokaže znake agresije, veliko raje se bo preprosto umaknil. Je učljiv, samodiscipliniran, zaščitniški in ljubeč ter vam bo z velikim veseljem sledil povsod.

Veliki švicarski planšarski pes:

Je zelo vdan in zaščitniški, a neagresiven. Po naravi so pogumni in nadvse zvesti lastniku in družini, zato so odlični čuvaji. Radi lajajo, so nezaupljivi do tujcev, obenem pa zelo ljubeznivi družinski psi. Nadvse želijo ugajati in biti vključeni v družinske aktivnosti. Potrebujejo veliko človeške pozornosti.

Angleški mastif:

Z njim je potrebno ravnati nežno in premišljeno, saj zelo dobro pomni tako krivice kot dobroto. Nasilje in grobost se vam bo maščevalo. Kot lastnik mastifa se pripravite tudi na visoko mero slinjenja in glasnega smrčanja.

Katja Željan