13 najhitrejših pasem psov

2. avgusta, 2021
Najhitrejše pasme psov so prave rakete na štirih nogah. Med njimi na prvo mesto seveda sodijo greyhoundi.

Vas zanima, kateri psi so na svetu najhitrejši? Predstavljamo jih v spodnjih vrsticah.

Greyhound:

Velja za najhitrejšega med vsemi psi, njegova hitrost teka pa lahko doseže kar 72 kilometrov na uro. Zanimivo pri vsem skupaj je, da je pasma znana kot precej lena, saj nadse rada poležava na kavču, spijo pa lahko tudi 18 ur na dan!

Saluki:

Zaseda drugo mesto med najhitrejšimi psi, njegova hitrost doseže 67 kilometrov na uro. To je pasma z dolgo zgodovino, ki sega že v antiko, v kateri so te pse uporabljali za lov. Pri teku je ta pasma bolj vzdržljiva kot greyhound.

Saluki perzijski greyhound pes

Vižla:

Pripada ji tretje mesto na lestvici najhitrejših psov, saj lahko doseže hitrost 64 kilometrov na uro. Gre za zelo energično pasmo psov, ki bo z vami z veseljem sodelovala pri različnih opravilih, športih in seveda lovu.

Afganistanki hrt:

Ta pasma tako kot vižla dosega hitrost 64 kilometrov na uro, zato si delita tretje mesto. Čeprav tipični predstavnik te pasme po izgledu bolj spominja na supermodel, pa je tudi odličen tekač, zato bo kot ljubljenček odličen tekaški partner.

Afganistanski hrt

Ibiški pes:

Še ena pasma, ki si tretje mesto na hitrostni lestvici deli z vižlo in afganistanskim hrtom. Včasih so jih uporabljali za lov na zajce.

ibiški pes

Whippet:

Dosežejo lahko hitrost 62 kilometrov na uro, zaradi česar jih najdemo na četrtem mestu lestvice. Podobno kot greyhoundi pa so tudi whippeti največkrat mirni in očarljivi družinski psi, ki radi poležavajo na kavču in so zato nadvse primerni za življenje v stanovanju.

Jack Russell terier:

V Angliji so ga prvotno vzredili za lov na lisice, njihova hitrost pa je lahko tudi 61 kilometrov na uro. Če bi radi ob sebi majhnega psa, ki bo odličen tekač, je pasma naravnost odlična izbira. Na dan lahko preteče tudi 16 kilometrov.

Dalmatinec:

Ta energičen pes z vpadljivim videzom je odličen tekač, njegova največja hitrost pa se giblje okrog 59 kilometrov na uro.

Borzoj:

Podobno kot greyhound ali whippet je tudi ta pasma nadvse primerna za bivanje v stanovanju, čeprav gre za precej velikega psa. Slednji danes skoraj ne kaže več znakov, za kateri namen so ga vzredili – za lov na volkove. Doseže hitrost skoraj 58 kilometrov na uro.

Weimaranec:

Vzredili so ga za lovskega psa, a ‘sivi duh’, kot velikokrat pravijo pasmi, je danes predvsem družinski pes. Je odličen tekač in doseže hitrost okrog 54 kilometrov na uro.

Weimaranec

Nemški pinč:

Zanj pravijo, da je nemška »najbolje varovana skrivnost«. To seveda ni pomanjšan doberman, čeprav vas bežna podobnost hitro zapelje v primerjavo. Je odličen delovni pes, pes vodnik in prijeten družinski član. Tudi hiter je: njegova najvišja hitrost se giblje okrog 53 kilometrov na uro.

nemški pinč mali

Mejni ovčar:

Je inteligenten, energičen in seveda hiter. Lahko bi tekel cel dan, pa se še ne bi utrudil. Najvišja hitrost: 48 kilometrov na uro.

Sibirski haski:

Je nadvse vzdržljiv tekač, ki lahko brez težav teče cel dan s hitrostjo med 16 in 19 kilometri na uro. Najvišja hitrost, ki jo pri teku doseže, znaša skoraj 45 kilometrov na uro.

Katja Željan