13 pasem psov, ki so najmanj agresivne

11. januarja, 2021
Agresija pri psih je kompleksna tema, o kateri bi se lahko na široko razpisali, a nekatere pasme psov so menda že po naravi manj agresivne od drugih.

Če gre verjeti navedbam spletnega portala canna-pet.com, so najmanj agresivne pasme psov naslednje:

Bernski planšarski pes:

Bernski planšarski pes je izredno zvest, vdan, ljubezniv in prijazen. Odlično se prilagodi kakršnemu koli družinskemu življenju. Ima uravnovešen temperament in nikoli ne kaže znakov agresije.

Baset:

Baset je sladek in nežen hišni ljubljenec, z izjemno mirnim obnašanjem, brez znakov agresije.

Beagle:

To je pes poln energije in se odlično obnese v družini. Veseli so vsakogar, kar pokažejo z mahanjem z repom. So zelo živahni, aktivni in energični psi ter so zato odlični spremljevalci otrok. Ta pasma hitro opozori in je zelo temperamentna, a nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu.

Bretonski ptičar:

To so zelo inteligentni, poslušni, ljubeznivi in nežni ljubljenčki. Ker gre za tako nežno pasmo, se lahko zgodi tudi, da postanejo bojazljivi in zadržani, zato je zgodnja socializacija v tej smeri obvezna.

Buldog:

Načeloma gre za mirno in popolnoma neagresivno pasmo, ki pa je lahko zelo dominantna, zato potrebuje odločnega lastnika.

Kavalir kralja Karla:

Skoraj nikoli niso nervozni in agresivni ter zelo uživajo v družbi majhnih otrok in ostalih hišnih ljubljencev, kar je za majhne pasme psov prava redkost.

Škotski ovčar:

Škotski ovčarji so energični, igrivi, senzibilni, prijazni, zvesti in jih je preprosto šolati. To so izredno inteligentne živali, ki obožujejo človeško družbo. Radi so s svojo družino. Niso agresivni, kljub temu pa niso zaupljivi do ljudi, ki jih ne poznajo

Labradorec in zlati prinašalec:

Oba sta inteligentna, ljubeča, samozavestna, aktivna in prijazna. Sta izredno družabna in obožujeta človekovo družbo, posebno rada pa sta tudi v družbi drugih živali, zaradi česar sta resnično odlična družinska psa.

Novofundlandec:

Novofundlandci so pogumni, predani, zvesti in ena izmed najbolj prijaznih pasem med psi.

Koder:

Koder se dobro ujame z drugimi psi, saj je izredno prilagodljiv. Prav tako se bo ujel z drugimi hišnimi ljubljenčki, če bo z njimi od malega.

Portugalski vodni pes:

Zelo radi imajo otroke in druge živali. Mnogokrat se postavijo tudi v vlogo mirovnika v skupini psov, ki se ne marajo.

Mops:

Pasma ne kaže nobenih znakov nervoze ali napadalnosti. Mopsi so šarmantni, ponosni, ljubeznivi psi, ki so običajno neproblematični v odnosu do svoje okolice.

Katja Željan