21 pasem psov, ki so primerne za starejše ljudi

1. januarja, 2020
Tudi v zrelih letih ob sebi potrebujemo zvestega (štirinožnega) prijatelja. Katere pasme pa so najbolj primerne za starejše ljudi?

Odločitev za pasjega družabnika naj bo premišljena, pri čemer velja upoštevati raven energije posamezne pasme, njeno velikost, karakter, starost in koliko denarja smo pripravljeni nameniti negi psa.

Strokovnjaki kot najprimernejše pasme za seniorje izpostavljajo naslednje:

Koder:

Odlikujeta ga zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Je odličen družinski pes, a ne mara samote, zato je kot nalašč za tiste, ki imajo zanj veliko časa.

Kavalir kralja Karla:

Je izredno prisrčen kuža. Je vdan in nežen, s svojimi prosečimi žametnimi očmi pa vas bo vedno znova razveseljeval, pomirjal in prepričeval, kako rad vas ima

Angleški kokeršpanjel:

Na splošno je ta dobrodušen pes odličen družabnik, ki pa bodo zahteval vašo pozornost ves čas.

Francoski buldog:

Francoski buldog je družaben, prikupen in bistroumen spremljevalec za nešportne ljudi. Večina teh psov sploh ne laja na vsiljivce, zato so idealni hišni ljubljenci za tiste, ki živijo v urbanih naseljih, blokih in manjših stanovanjih.

Valižanski ovčar:

Zanj pogosto rečejo, da je »velik pes v malem telesu«. Je poslušen, ljubeč, prijazen, neustrašen, samozavesten, zelo zvest in zelo aktiven pes, zato je primernejše za nekoliko aktivnejše seniorje.

Pomeranec:

S pravilnim odnosom je primeren družabnik za vse ljudi, zelo dobra družba so za starejše in manj aktivne ljubitelje manjših pasem.

Ši cu:

Je dostojanstven, živahen, pozoren, vesel, simpatičen in igriv. Hrepeni po človeški bližini in si želi z lastnikom preživeti vsak trenutek dneva. Naravnost obožuje sedenje v naročju in crkljanje.

Havanski bišon:

To je odličen družinski pes, saj je dovolj majhen, da ga lahko imate v majhnem stanovanju, vendar ni tako razdražljiv in glasen kot ostali majhni psi. Ta pes je znan po tem, da sledi svojemu lastniku v vsak kotiček hiše.

Kodrasti bišon:

To je živahen, energičen, igriv in aktiven pes, ki potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Najsrečnejši je pri tistih, ki ga vključijo v svoje dnevne aktivnosti

Bostonski terier:

Bostonski terier je prva nešportna pasma v ZDA, znana tudi kot »ameriški gentleman«. Bostonski terier je izjemno navdušen nad življenjem, ljubeč, zvest, poln zabave in idealen družinski pes.

Beli višavski terier:

To je zelo inteligenten, radoživ, radoveden in ljubezniv pes. Velja za eno najbolj priljubljenih družnih pasem nasploh in za enega najbolj ljubeznivih terierjev.

Maltežan:

Maltežan je verjetno najprijaznejši naročni pes. Je ljubeč, igriv, pozoren in dobrovoljen.

Čivava:

Običajno se na človeka zelo naveže, vendar pa to velja predvsem za enega človeka – lastnika, čeprav imajo rade celotno družino.

Mops:

Je čudovit družabnik tudi starejšim, šarmanten, ponosen in ljubezniv pes, ki je običajno neproblematičen v odnosu do svoje okolice.

Yorkshirski terier:

Zelo rad ima pozornost ljudi, še posebno se naveže na svojo družino in je odličen čuvaj, saj nikoli ne pozabi opozoriti na prihod tujca.

Beagle:

To je pes poln energije, zato je primernejši za aktivnejše starejše ljudi, v družini pa se obnese kot odličen družabnik.

Pritlikavi šnavcer:

Po naravi je to na splošno dober družinski pes, zelo nežen, predan in zaščitniški. Priljubljen družabnik je tudi pri starejših.

Lhasa apso:

Je naročni pes v pravem pomenu besede. Ne mara samote, zato ni primeren za tiste, ki so veliko zdoma.

Škotski terier:

Je izjemno ljubeč, družinski pes, ki ima rad tako poležavanje na kavču, kot tudi lovljenje žoge ter druge zabavne igre.

Zlati prinašalec/Labradorec:

Oba sta odlična izbira za ljubitelje večjih pasem, saj sta inteligentna, ljubeča, samozavestna, aktivna in prijazna psa. Poleg tega sta tudi izredno družabna in obožujeta človekovo družbo, posebno rada pa sta tudi v družbi drugih živali, zaradi česar sta resnično odlična družinska psa.

Greyhound:

Veliki angleški hrt je najhitrejši pes na svetu, hkrati pa tudi velik lenobnež, ki bo cele dneve preležal na kavču. Zato je primerna družba tudi za starejše.

Katja Željan