5 najredkejših pasem psov na svetu

16. decembra, 2020
Katere pasme so trenutno v svetu najredkejše? Po podatkih spletnega portala www.petplan.co.uk so to predstavniki spodaj opisanih pasem.

Med najredkejše pasme na svetu sodijo norveški lovski špic, romanski vodni pes, afriški hrt, vidrar in mudi.

Norveški lovski špic (norveški lundehund)

Ta starodavna pasma se je uporabljala za lov na morske ptice na norveški obali. Čeprav je starost pasme težko določiti, obstajajo opisi psov, ki so se uporabljali za lov na njorke, stari več kot 400 let. Lundehund je bil pomemben za ljudi v obalnih krajih Norveške. Edinstvena anatomija omogoča psu, da spleza po vertikalnih meliščih do gnezd njork. Meso njork je bil v obalnih območjih glavni vir prehrane v zimskem času, njihovo perje pa so uporabljali v pernicah in blazinah. Moderne metode lova in odseljevanje iz severnih obalnih regij je povzročil padec populacije lundehundov.

Pasja kuga je med obema vojnama in takoj po drugi svetovni vojni skoraj iztrebila celotno populacijo lundehundov, vendar so pasmo vseeno uspeli rešiti pred izumrtjem. Danes je Njorka zaščitena vrsta in ta pasma se ne sme več uporabljati za njihov prvotni namen. So pa zelo dragoceni in so del norveške kulturne dediščine.

Romanski vodni pes (Lagotto Romagnolo)

Romanski vodni pes prihaja iz Ravene v Italiji, kjer so te pse uporabljali kot prinašalce iz vode in za lov. Je potomec vodnih psov, najbolj edinstvena pa je njegova sposobnost za iskanje tartufov, kar njegovi lastniki tudi danes s pridom izkoriščajo. V glavnem gre za prijetnega družnega psa.

Azawakh (afriški hrt)

Njegova domovina je afriška država Mali. Pasma Azawakh je stara, saj izvira iz starega veka. Vzredili so ga Tuaregi. Uporabljali so ga za lovskega psa in čuvaja. Danes je Azawakh čuvaj, lovski in spremljevalni pes. Pasma je redka. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, dirke, lov).

Vidrar (Otterhound)

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara in verjetno izvira iz Francije. Njegovi predniki so najverjetneje francoski psi in angleški hrt. Uporabljali so ga za lov na vidre. V 20. stoletju je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard je bil priznan leta 2010. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasme je redka in drugod po svetu slabo poznana.

Mudi

Mudi je srednje velik ovčarski pes, ki izvira iz Madžarske. Je relativno nova pasma, stara največ 100 let. V svetu je precej nepoznana in redka, celo znotraj svoje domovine. Za to se verjetno lahko zahvali starejšima in bolj priljubljenima ovčarskima sonarodnjakoma, puliju in komondorju. Vendar pa je mudi po pričevanjih najljubeznivejši madžarski ovčarski pes. Poleg tega pa je tudi sposoben ovčarski delovni pes, dober čuvaj, lovec na divjad, na Finskem pa celo priljubljen gorski reševalni pes.

Katja Željan