Pasme

5 pasem psov, ki veljajo za najbolj inteligentne

Nobena skrivnost ni, da so nekatere pasme bolj dojemljive kot druge. Je pa tudi res, da o njihovi inteligenci sodi človek s svoje perspektive, v pasjem svetu pa je lahko popolnoma drugače.

Psiholog Stanley Coren je napisal knjigo z naslovom ‘The Intelligence of Dogs’ (inteligenca psov), v kateri je razvrstil psi glede na nagone, poslušnost in sposobnost prilagajanja in jih tako definiral kot inteligentne oz. manj inteligentne.

To pa nikakor ne pomeni, da vas ‘manj inteligenten’ pes ne bo popolnoma osrečil, gre le za to, da bo morda manj uspešen pri opravljanju nalog, izpolnjevanju ukazov in bolj zahteven pri samem treningu.

To je 5 pasem, ki po Corenu spadajo med izjemno inteligentne

Borderski ovčar

V množici inteligentnih psov borderski ovčar nesporno sodi na sam vrh. Lahko se naučijo veliko besed in ukazov ter opravijo najrazličnejše naloge.

Koder

Tudi kodri sodijo med zelo pametne pasme. Tako standardni, kot pritlikavi koder in Toy koder so vsi trije prave ‘glavce’.

Nemški ovčar

Od odkrivanja drog do eksploziva, nemški ovčarji so zelo uspešni pri vseh vrstah sodelovanja s policijo ali vojsko. Po raziskavah si nemški ovčar nov ukaz zapomni po zgolj petih ponovitvah, njihova poslušnost ukazov pa je kar 95 %.

Zlati prinašalec

Eden najbolj priljubljenih družinskih psov je tudi izjemno poslušen in predan vsaki nalogi, ki mu je dodeljena.

Doberman

Peti na lestvici najpametnejših psov je doberman, ki se izjemno dobro izkaže kot čuvaj, čeprav v zadnjih letih tudi ti psi postajajo hišni ljubljenčki in nič več alarmni sistemi.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.