7 pasem psov, ki obožujejo vodo

30. januarja, 2021
Ima vaš štirinožec rad vodo ali se ji že na daleč izogne? Tokrat o pasmah psov, ki najbolj med vsemi obožujejo vodo.

Katere so torej pasme, ki najbolj obožujejo vodo?

Labradorec:

Labradorec je obseden z vodo, kar pomeni, da se ne bo mogel upreti plavanju. Ob primernih vremenskih razmerah je vsekakor priporočljivo, da psu nudite redno plavanje, saj ga bo to neizmerno osrečilo.

Irski vodni španjel:

Je vzdržjiv, marljiv, žilav, velik ljubitelj vode in primeren za vse vrste lova, zlasti na vodne ptice. Je namreč odličen plavalec.

Koder:

Kopanje kodra se lahko izvaja zelo pogosto, saj so to izvorno vodni psi, ki jim voda ne uniči naravnega mastenja. In ne le to, pasma tudi sicer v vodi nadvse uživa.

Novofundlandec:

Uživa v plavanju in v vodi nasploh ter ima naraven nagon za prinašanje. Zato so ga že zgodaj začeli uporabljati za reševanje ljudi iz vode. Je eden najmočnejših delovnih psov, zelo zvest in izjemno prilagojen življenju v družini. Kljub svoji velikosti je zelo živahen in gibčen; med hojo ali tekom se lahkotno pozibava.

Zlati prinašalec:

Človek, odgovoren za razvoj pasme, je bil Lord Tweedmouth, ki je živel severno od meje s Škotsko ob reki Tweed sredi 19. stoletja. Bil je zaprisežen lovec in s križanjem različnih pasem je želel vzrediti psa, ki bi bil nor na vodo in prinašanje, ki bi se lahko prebijal skozi gosto rastlinje, plaval v ledeni vodi in na zahtevo nežno prinašal ustreljeni plen. Brez dvoma mu je uspelo.

Portugalski vodni pes:

Kot pove že ime, pasma izvira iz Portugalske, kjer jo poznajo pod imenom Cão de água Português. Pasma ima dolgo zgodovino, saj prvi zapisi o njej segajo že v 12. stoletje. Portugalske vodne pse, te odlične plavalce in potapljače, so pri svojem delu uporabljali ribiči. Njihovi psi so se potapljali za izgubljenimi mrežami in predmeti, prenašali sporočila med ladjami ter celo varovali ribiške čolne. Med pripadniki ribiških posadk so bili portugalski vodni psi s svojim čutom za pripadnost in zaznavanje za sprememb v okolju ter dobro razvitimi čutili izredno cenjeni do modernizacije ribolova.

Nemški ovčar:

Čeprav nemški pastirji niso bili vzrejeni za plavanje, se v vodi počutijo skoraj kot ribe. Ta pasma je sama po sebi atletska in pogumna – nič jih ne more ustaviti, niti voda.