8 pasem, ki bodo prava družba za aktivne

11. februarja, 2022

Nekatere pasme potrebujejo ogromno gibanja, druge pa so povsem zadovoljne z lenarjenjem na kavču. Psi so različni, kot tudi ljudje.

Še dobro, da je tako in si lahko prav vsakdo izbere pasjega prijatelja, ki se kar najbolje vklopi v njegov življenjski stil. Tokrat o pasmah, ki so izjemna družba aktivnim rekreativcem, ki bodo uživale pri hoji v hribe ali teku čez drn in strm.

Weimaranski ptičar

Weimaranec je lovski pes, ki je pripravljen na avanture, ki lahko trajajo ure in ure. So aktivni, inteligentni in neustrašni. Zanje ni nobena reka preveč globoka in nobena gora preveč visoka.

Sibirski haski

Sibirski haski potrebuje veliko zaposlitve – fizične in psihične. Njegove potrebe po aktivnosti so velike, česar se veliko skrbnikov, ki jih prepriča predvsem njegov izgled, niti ne zaveda. So čudovit partner tekačem in kolesarjem.

Madžarska vižla

Ta madžarski lovski pes v zadnjih letih osvaja svet in vedno več jih lahko vidimo tudi pri nas. Pasmo je s svojo vzdržljivostjo ustvarjena za aktivno življenje na prostem.

 Avstralski ovčar

Avstralski ovčar je aktiven in inteligenten športnik, ki ga je potrebno zaposliti. V nasprotnem se bo zaposlil sam in posledice velikokrat niso najboljše. So družabni in so vedno za stvar – kamorkoli in kadarkoli.

Mejni ovčar Border collie

Borderski mejni ovčar je v zadnjem času po vsem svetu zelo priljubljen pes. Gre za inteligentno, energično in vsestransko delovno pasmo. Ta ljubeč pes bo lahko sledil svojemu človeku pri preizkušanji vzdržljivosti in meja.

 Parson Russel Terier

Res, da gre za manjšo pasmo, a njeni predstavniki so prave energične bombice. Pasma velja za zelo aktivno in še bolj inteligentno. Če ga ne bomo zaposlili in utrudili, bo s svojo ‘glavco’ za to poskrbel sam.

Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar je močan in agilen pes, ki je izredno zvest svojemu človeku, do tujcev pa običajno malce zadržan. So zelo aktivni, hitri in vzdržljivi.

Nemški kratkodlaki ptičar

Ta čudovit pes je bil ustvarjen za delo na prostem, ki lahko traja izjemno dolgo, a nemški kratkodlaki ptičar bo ostal zbran in fokusiran. V vsej svoji biti je lovec in kot tak izjemen družabnik aktivnim skrbnikom. So prijazni, želijo ugajati, radi se učijo in obožujejo tek.

 

Vir: AKC