9 pasem, ki izhajajo iz Irske

12. aprila, 2021
Ali ste vedeli, da z Irske, tega čudovitega zelenega otoka, izhaja kar devet pasem psov? Predstavljamo jih v nadaljevanju.

Vam kateri izmed njih dela družbo?

Irski seter

Irski (rdeči) seter je nastal s križanjem irskega terierja, irskega vodnega španjela, angleškega setra, angleškega ptičarja in gordonskega setra. Nekoč je bila pasma rdeče in bele barve s krajšimi tacami, s selektivno vzrejo pa je v 19. stoletju nastal povsem rdeč pes. Irski rdeči seter je lovski pes, ptičar in prinašalec, ki se znajde na vsakem terenu. Vzgojen je bil za sodelovanje v lovskih turnirjih. Njegova značilnost je tekanje sem in tja, ko zagleda plen, da bi tako opozoril lastnika. Med njegovimi ostalimi talenti so še agility in tekmovanja v ubogljivosti.

Irski volčji hrt

Gre za staro irsko pasmo, ki obstaja že od starega veka. Predvidevajo, da je na območje Velike Britanije prišla že z Rimljani. Kelti so ga prvotno uporabljali pri lovu na volkove. Nato so bili ti psi cenjeni spremljevalci kraljevih družin. Irski volčji hrt poleg doge velja za najvišjo pasmo na svetu.

Glen of Imaal terier

Prvotno so bili vzgojeni kot delavni psi, da so irske domove in kmetije očistili miši ter podgan. Kasneje so jih uporabljali tudi za lov na lisice in jazbece, danes pa so predvsem družni psi.

Irski rdeči-beli seter

Prvotni irski setri so bili rdeči in beli. Povsem rdeči setri so bili redki, konec 19. stoletja pa so postali zelo priljubljeni. Priljubljenost rdeče-belih setrov je tako upadla, da so v tem obdobju skoraj izumrli, vendar je nekaj vzrediteljev ohranjalo pasmo pri življenju. Danes obstajata dve liniji znotraj pasme, in sicer delovna linija, ki je odlična v lovu, in razstavna linija, namenjena za tekmovanja. Med rdečim in rdeče-belim irskim setrom skorajda ni razlik, le v obarvanosti in da je zadnji pogosteje delovni in lovski pes.

Mehkodlaki pšenični terier

Je verjetno ena izmed najstarejših irskih pasem. Pasma je v sorodu s Kerry blue terierjem in irskim terierjem. Nekoč je to bila pasma revežev, psi so pa služili kot ovčarji, čuvaji in lovilci majhne divjadi in glodavcev. Nekatere izmed sposobnosti irskega mehkodlakega pšeničnega terierja so lov, straženje hiše, iztrebljanje glodavcev in varovanje živine.

Irski vodni španjel

Irski vodni španjel je bil vzgojen za lovskega psa. So nadarjeni prinašalci in dobri družinski psi. Ker ne izgubljajo veliko dlake, so dobri družabniki tudi za alergike.

Kerijski modri terier (Kerry blue terrier)

Kerijski modri terier izvira iz irskega okrožja Kerry, od koder tudi njegovo ime. Je irski nacionalni simbol, poznan tudi pod imenom irski modri terier. Prvič se je pasma pojavila v 16. stoletju. Njeni predniki naj bi bili portugalski vodni pes, mehkodlaki pšenični terier, irski volčji hrt in irski terier. Prvotno so jih uporabljali kot delovne pse, predvsem za lovce in čuvaje, danes pa so v glavnem priljubljeni družinski ljubljenčki.

Irski terier

Bil naj bi eden najstarejših terierjev. Pasma naj bi bila namreč stara dva tisoč let, vendar je ta pes bil prvič upodobljen v 18. stoletju. Natančni predniki te pasme niso znani, vendar bi naj izvirali iz okolice Corka na Irskem. Nekoč je irski terier lovil glodavce ter služil kot sel med vojno. Njegovi talenti so lov, sledenje, prinašanje, straženje ter delo v policiji in vojski.

Kerijski beagle (Kerry Beagle)

Pasma je stara, saj spada med najstarejše irske lovske pasme. Njegovi potomci so keltski lovski psi, katerih rodovniki so bili zapisani leta 1794. Prvotno so ga uporabljali na lovu, kot slednika. Pasma je bila v začetku 19. stoletja pred izumrtjem, zato so začeli z načrtno vzrejo. Pasmo so osvežili s križanjem z arieškim pointerjem. V sedanjem času nastopa kot lovski in družinski pes. Priljubljen je tudi izven domovine, še posebej v ZDA.

Katja Željan