Baset – nežen in miren kuža z najbolj otožnim pogledom na svetu

7. decembra, 2021
Baset – njegova pojava s simpatičnimi gubami, dolgimi ušesi, kratkimi in močnimi nogami ter razmeroma težkim telesom je v pasjem svetu zagotovo edinstvena.

Če k temu dodate še žalostne rjave oči, ki so brez dvoma največji zaščitni znak pasme, in simpatičen značaj, vam ne bo težko ugotoviti, zakaj je baset osvojil srca ljudi po vsem svetu. Čeprav velja za precej trmastega psa, pa je baset nadvse ljubeč hišni ljubljenec, ki je na svojega lastnika izjemno navezan in nikoli ni rad sam.

Živahen, družaben in včasih tudi nekoliko svojeglav

Baset je kljub nekoliko resnemu in zadržanemu videzu zelo živahen, družaben, prijetnega značaja, čeprav včasih tudi precej svojeglav, a hkrati zelo navezan na svojega gospodarja in celotno družino, saj gre za nadvse ljubečo pasmo. Zaradi izjemne strpnosti in mirnega značaja je primeren tudi za družine z otroki. Naj dodamo, da ta pes ne prenaša najbolje osamljenosti. Zato ga moramo, če želimo, da ostane nekaj ur sam doma, na to navajati že od malih nog. V nasprotnem primeru bo lahko tulil in lajal, po čemer je pasma sicer znana, to pa sosedom zagotovo ne bo všeč. Kljub prepoznavnemu tuljenju in lajanju baset zaradi svojega prijaznega značaja ne more biti pes čuvaj. Ker resnično ni rad sam, lahko to težavo rešite tudi tako, da poskrbite za pasjo družbo v času, ko ni doma nikogar drugega ali pa si omislite še kakšnega psa. Pri treningu velja biti dosleden, saj bo baset v nasprotnem primeru postal še bolj trmast. Seveda pa krutost in nasilje nimata kaj iskati pri vzgoji psa. Namesto tega je bolje postaviti določeno mejo strpnosti, ki se je bo pes zavedal in bo z njeno pomočjo zrasel v samozavestnega psa. Ker bi se ta pes veliko raje igral in raziskoval kot pa učil poslušnosti, naj bo trening zabaven. Basetu je treba izkazovati tudi veliko ljubezni in naklonjenosti, čeprav boste za njegovo vzgojo potrebovali ogromno potrpežljivosti.

Obožuje sprehode (v svojem ritmu)

Številni ljudje mislijo, da baset zaradi svojih kratkih nog ne potrebuje veliko gibanja. Vendar pa ti (nekdanji) lovski psi obožujejo dolge sprehode v naravi in se zelo radi gibajo, kjer lahko tudi svobodno raziskujejo, seveda v svojem tempu. Baset ima zelo rad igre iskanja, pri čemer s svojim nosom izsledi vonjave predmetov. Še posebej so mu všeč takšne, kjer za nagrado dobi kakšen priboljšek. Prav redna aktivnost je nadvse priporočljiva, saj je baset nagnjen k debelosti in lenobi. Na sprehode ga pod nobenim pogojem ne vozimo brez vrvice, saj bo sledil vonju in se na naše krike ne bo oziral. Sprehod okoli bloka za to žival ni dovolj, potrebuje redno gibanje. Včasih nas naravnost preseneti, kakšno zdržljivost in moč premore ta pes.

Katja Željan (celoten članek o tej pasmi je bil objavljen v reviji Moj pes, okt. 2021)