Pasme

Bodo v Nemčiji zaradi zdravstvenih težav prepovedali to pasmo ?

Eni od nemških ikoničnih pasem, jazbečar, se morda obeta prepoved v državi. 

V Nemčijo so osnovali osnutek zakona, ki bi preprečil vzrejne prakse, ki so to pasmo privedle v trpljenje. Nemška kinološka organizacija pa zbira podpise, da ohrani pasmo. 

V osnutku gre za prepoved psov s skeletnimi anomalijami, VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen) pa temu nasprotuje, češ da je to njihova najbolj priljubljena pasma.

Pravijo, da bi moral osnutek jasno definirati, kaj pomeni anomalija, sicer lahko prepove vse pasme, ki se razlikujejo od ‘prototipa’ psa, volka. Takoj so začeli z zbiranjem podpisov proti zakonu in hitro zbrali prek 15.000 somišljenikov. Nemško ministrstvo za kmetijstvo, pristojno za osnutek, pa argumentira, da z zakonom ne bi prepovedali nobene pasme, temveč le prepovedali način vzreje, ki povzroča trpljenje prihodnjim generacijam psov.

Jazbečar za lov na jazbece, a danes s pretirano obliko …

Jazbečar je sicer podvržen več zdravstvenim težavam zaradi ekstremne oblike telesa, navaja Britanska veterinarska zveza, ki opredeljuje 6 variacij pasme, od česar so 3 miniaturne, vse pa naj bi imele nekaj kroničnih težav, ki zahtevajo drage kirurške posege.

RSPCA komentira, da je bila vzreja včasih namenjena specifičnim nalogam pasem, v zadnjem času pa rejci poskušajo poudariti določene značilnosti, predvsem po videzu, pasem, kar vodi v pomanjkanje genetske raznolikosti, posledično pa v zdravstvene težave, kot sta slepota in rakava obolenja.

Jazbečar je bil prvotno vzrejen za lov na jazbece, s svojim ozkim telesom in kratkimi nogami je plenu lahko sledil v majhne votline. A danes ima pasma pretirano kratke noge in pretirano dolgo telo, zaradi česar obstaja tveganje vseživljenjskih težav s hrbtenico, koleni in sklepi, pa je komentirala organizacija PETA, ki navaja še, da je pasma posebej nagnjena k gluhosti, boleznim oči in srca.

Druge pasme, ki so ponekod že prepovedane zaradi zdravstvenih težav, so t.i. brahicefalične pasme, med njimi so npr. ravno tako zelo priljubljeni angleški in francoski buldog ter mops.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.