Boerboel (južnoafriški mastif), prisrčen bojevnik

16. decembra, 2018
Boerboel je kljub svoji velikosti in mogočnosti izredno igriv in družinski pes. Izvira iz južne Afrike, kjer so ga uporabljali za varovanje pridelka in družine.

Pogovarjali smo se s Patricijo, Mitjo in malo Zarjo – simpatično družino iz Logatca, ki je ponosna lastnica južnoafriškega mastifa, Bruna Verdija.

Boerboel ali južnoafriški mastif izvira iz južne Afrike. Ime pasme boerboel izvira iz besede ‘Boer’ kar v prevodu pomeni kmet, saj so nizozemski kmetje, ki so se naselili v južni Afriki, uporabljali pse tipa mastif za varovanje družin in pridelka. Načrtno vzrejo je začel vzreditelj Vab Ribeeck s križanjem bullenbijterja, ki je velik in močan mastif, z drugimi in lokalnimi psi. Pasma je bila ustvarjena za varovanje in zaščito. Danes je boerboel družinski pes in seveda dober čuvaj. Velja za edino pasmo na svetu, ki je bila razvita z namenom varovanja in straženja, pri čemer pes ni agresiven.

Videz in dlaka

Po videzu je boerboel velik, mišičast in skladno grajen pes. Samec doseže velikost od 66 do 72 cm, samica pa od 61 do 66 cm. Teža samca znaša od 65 do 90 kg, samice pa med 50 in 65 kg. Pri tej pasmi je glava močna in masivna, prepletena z mišicami. Obraz je lahko z ali brez črne maske. Mora biti simetričen glede na preostanek glave. Barva oči je lahko katerikoli ton rjave, vendar morajo biti temnejše barve kot barva dlake. Dlaka je kratka, gladka, sijoča in gosta. Lahko je v vseh odtenkih rdeče, rjave, rumene, črne, progaste, lahko je večbarvna. Nega obsega redno krtačenje in občasno kopanje.

 

Samozavesten in prisrčen

Pasma je inteligentna, lahko učljiva, uravnotežena, zelo zaščitniška, samozavestna, prisrčna, ljubeča, poslušna, zanesljiva, prilagodljiva, delavna in zvesta – seveda ob pravi vzgoji in socializaciji. Do družinskih članov so predstavniki te pasme pozorni in zaščitniški, veljajo pa tudi za izjemno čuteče. Možni negativni lastnosti sta agresija, ki je pogojena s prepozno socializacijo in nepravilno vzgojo, in trma. Na družinske člane je zelo navezan, z drugimi živalmi se dobro razume in sodeluje pri igri.

Bivalno okolje

Primerno bivalno okolje je ograjen vrt, da se pes prosto giblje, saj potrebuje veliko igre in gibanja. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih dejavnosti. Kot pri vseh pasmah je zelo vzgoja. Boerboel velja za eno od najbolj zdravih pasem. Moramo pa biti pozorni na kolke, saj je možna displazija kolkov in komolcev. Pričakovana življenjska doba je od 8 do 10 let.

Boerboel v Sloveniji

Simpatična družina iz Logatca je Bruna pasme boerboel pred dvema letoma pripeljala iz Italije v Slovenijo. Nanj so čakali eno leto, saj so sprva želeli pripeljati pasmo iz Madžarske, vendar so kmalu slišali, da imajo od tamkajšnje vzrediteljice ljudje slabe izkušnje. Patricija nam je potrdila, da je pes izredno zaščitniški, vendar tudi prijazen ter brez znakov agresije. »Na družinske člane je navezan in je kot senca lastnika«, pravi Patricija. In še, da mora biti lastnik samozavesten in trden, saj si ga v nasprotnem primeru boerboel kaj hitro podredi. Pa še to: njihov Bruno išče primerno samičko za parjenje; v roku enega leta naj bi bilo predvideno leglo pasme južnoafriški mastif.

Suzana Moro