Pasme

Gostujoča kolumna: Prosim, ne kupujte pasme, ker je popularna!

Zakaj ne kupiti pasme, ki je (trenutno) popularna? Z veliko gotovostjo boste imeli z njo vedenjske ali fizične težave. Vsako obdobje neke popularne pasme prinese s seboj tudi veliko težav. Zakaj?

Ker 90% vzrediteljev vzreja (trenutno) popularno pasmo/e z namenom dobička, tudi če je žival rodovniška!

Takšni mladički že od začetka niso dobra odskočna deska za stabilno skupno sobivanje. Ne vem čemu, vendar so zadnje čase popularne predvsem delovne linije različnih pasem, ki jih ljudje kupijo izključno za ljubljenca. Da se razumemo, v vsakem leglu so mladiči rojeni s svojo osebnostjo, kar pomeni, da nikoli niso v 1 leglu sami fizično in mentalno standardno ustrezni osebki.

Takšni mladiči so običajno preobčutljivi na okoljske dražljaje in potrebujejo več časa, da si opomorejo od stresnega dogodka (npr. šumeča vrečka zunaj na tleh, ko zapiha veter). Mame v leglu so nezaupljive, plašne, tesnobne, čigar vedenja lastniki psic “argumentirajo” na različne splošno sprejete (napačne) interpretacije.

Mnogo stvari v zgodnjem razvoju mladička odločilno vpliva nanj in na njegove reakcije na okolje v prihodnosti.

Kaj pa lahko sami naredite, preden se odločite za neko pasmo?

Opisi pasem na internetu so danes večinoma sami pozitivni, skoraj sanjsko opisani, tudi FB skupine določene pasme bodo napisale same pozitivne stvari… kar nikoli ni prava referenca.

Pojdite prej na ogled vsaj 5 osebkov vsakega spola, različnih starosti, te pasme k lastnikom, ki jih že imajo.

Seveda bo vaš mladič lahko malce drugačen, a zelo zelo odstopal ne bo. Dogovorite se za skupne sprehode- ne enega, več!

Ko greste po mladiča, raje vzemite s seboj nekoga, ki ima res dobro razdelano znanje o psihologiji psov, da vam pove svoje mnenje in še enkrat pretehtate odločitev, preden se “opečete”- ker običajno kasneje poti nazaj ni ali pa je zelo težka.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.