Pasme

Katere pasme psov so najbolj primerne za družine z otroki?

Za družine z otroki je najbolje, da izberejo pasmo psa, vzrejenega za življenje in tesno sodelovanje z ljudmi – oz. če se odločijo za posvojitev, da poslušajo nasvete v zavetišču ali društvu glede karakterja.

A pred izbiro pasme si zastavite zelo pomembno vprašanje: »Ali imam jaz osebno čas, da treniram psa in ga nadzorujem v bližini svojih otrok?«. Če je odgovor ne, potem je bolje, da počakate, da bodo vaši otroci nekoliko starejši (mnogi priporočajo starost 5 ali več let), preden psa pripeljete domov.

Med najboljše izbire zagotovo sodijo zlati prinašalci in upokojeni dirkalni hrti. Tudi bostonski terierji, labradorci, kavalirji kralja Karla, jazbečarji in pudlji so družinam prijazni psi.

Dejavniki, ki vplivajo na izbiro pasme

·         Nega in vzdrževanje – veliki angleški hrt potrebuje minimalno nego dlake, medtem ko pudelj potrebuje veliko nege, a so odlična izbira za ljudi z alergijami.

·         Velikost in moč – odločite se za psa, ki je združljiv z velikostjo in močjo majhnih otrok. Velike ali močne pasme lahko med igro nenamerno prevrnejo otroke, kar povzroči nenamerne poškodbe.

·         Značaj – idealen družinski pes mora biti potrpežljiv, nežen in toleranten, še posebej, ko se spopada z razposajenostjo majhnih otrok.

·         Šolanje in socializacija – če posvojite psa, dajte prednost psu, ki je bil ustrezno šolan in socializiran. Dobro izurjen pes bo bolj verjetno pozitivno komuniciral z otroki in se odzival na ukaze, kar bo ustvarilo varnejše okolje.

·         Zdravstvena in veterinarska oskrba – preden psa pripeljete domov, se prepričajte, da je pes v dobrem zdravstvenem stanju in da je bil cepljen. Redni veterinarski pregledi so ključnega pomena za spremljanje zdravja psa ter zaščito hišnega ljubljenčka in otrok.

Pripravite družino na prihod psa

·         Priprava vašega doma – odstranite vse nevarne predmete, psu zagotovite določen prostor in določite pravila za interakcijo z otroki.

·         Obdobje prilagajanja – pustite čas (do tri mesece), da se pes in otroci prilagodijo na prisotnost drug drugega. Postopno uvajanje in spoštovanje pasjega prostora bosta spodbudila pozitiven odnos.

·         Vključevanje družine – vključite vse družinske člane v skrb za psa, vključno s hranjenjem, sprehodom in igro. Delitev odgovornosti spodbuja povezanost in pomaga psu, da se počuti vključenega v družinsko življenje.

 

Vir: Dog Time

error: Kopiranje teksta ni mogoče.