Pasme

Katerih naj bi bilo 10 najbolj pametnih pasem

Vsak pes je po svoje pameten, toda nekateri zasedajo lestvico višje kot drugi. Katerih naj bi bilo 10 najbolj pametnih pasem?

Seznam najbolj pametnih pasem so naredili na podlagi dveh kriterijev: kako hitro se predstavniki določenih pasem naučijo novih stvari in kako poslušni so. Da pridejo med najbolj inteligentne pasme, morajo psi izvesti kar 95 % ukazov.

  1. Škotski mejni ovčar (Border Collie)

Odlikujejo jih samostojno razmišljanje, zmožnost reševanja problemov, delavnost, mirnost in še bi lahko naštevali. Najbolj znan predstavnik njihove pasme je kuža Chaser, ki je po imenu poznal kar 1022 igrač.

2. Pudelj

Znani in (pri)ljubljeni zaradi svoje ljubeče narave, inteligence in smisla za humor. Pudlji so mnogo več kot prikupna pričeska.

3. Nemški ovčar

Inteligenten, drzen, zanesljiv, pogumen, odličen čuvaj, pa še bi lahko naštevali. Zato je tudi tako cenjen v vrstah delovnih psov.

4. Zlati prinašalec

So ljubeči in inteligentni, obnesejo se kot psi pomočniki, prav tako v pasjih športih, a najbolje se počutijo ob svoji družini.

5. Doberman

Zvest, poslušen, energičen, inteligenten, ljubeč, nepodkupljiv, plemenit in temperamenten. Vse prej kot napadalen, kar mu neopravičeno velikokrat pripisujejo.

6. Shetlandski ovčar

Igriv, energičen, učljiv, ljubeč in miren, prekrasen spremljevalec, ki uživa v družbi ljudi.

7. Labradorec

Predstavniki ene najbolj priljubljenih pasem na svetu so odlični terapevtski psi in psi pomočniki, imajo veliko energije, skoraj nikoli niso agresivni in imajo izjemen občutek za ljudi.

8. Kontinentalni pritlikavi španjel (papillon/metuljček)

Metuljčki so aktivni, prijazni in izredno uspešni pri treningu.

9. Rotvajler

Prijazen, nežen in ljubeč do svoje družine in prijateljev, ter močan in pogumen, ko je njegovo ‘krdelo’ potrebno braniti.

10. Avstralski govedar

Predstavniki te pasme slovijo kot zaščitniški, nezaupljivi, trmasti, inteligentni, aktivni in neustrašni.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.