Kokerpu, najstarejša dizajnerska pasma

17. januarja, 2019
V zadnjem času lahko v medijih in na svetovnem spletu zasledimo ogromno tako imenovanih ‘dizajnerskih pasem’, kjer pride do načrtnega križanja dveh poznanih pasjih pasem.

Ljubitelji psov smo prav gotovo že slišali za ‘labradudla’ (labradoodle, torej križanec med labradorcem in pudljem), ‘goldendudla’ (križanca med zlatim prinašalcem, v originalu Golden Retriever, ter pudlja), v zadnjem času pa tudi o tako imenovanem ‘puggle’ (Pug je v angleščini ime za mopsa, zadnji del skovanke pa ne pripada običajnemu ‘krivcu’, pudlju, pač pa biglu!).

Prvo mesto med tovrstnimi križanci pa vsekakor pripada – kokerpuju. Kokerpu, izvorno cockapoo, je poznan v Ameriki že od leta 1950 in velja za najstarejšo hibridno oziroma dizajnersko še ne priznano  pasmo v tem času. Kokerpu je običajno križanec med ameriškim ali angleškim kokeršpanjelom in pritlikavim ali toy pudljem.

K njihovi priljubljenosti je pripomogel njihov ljubeč, živahen značaj ter dlaka, ki običajno ne izpada kaj dosti, kar vsekakor lahko pripišemo kot prispevek pudlju. So zelo družabni, velikokrat se izredno navežejo na svoje ljudi, predvsem na enega družinskega člana, in ne prenašajo dobro samote, kar lahko pripelje do ločitvene tesnobe.

Kokerpu je poznan že od leta 1950 in velja za najstarejšo dizajnersko pasmo (takrat še ne priznano)

Videz in dlaka

Dlaka se med posameznimi psi razlikuje, saj so nekateri po španjelu podedovali ravnejšo, bolj svilnato dlako, drugi pa bolj volnasto, kodrasto po pudlju. Ne glede na različico se običajno minimalno golijo, je pa njihovo gosto dlako treba redno negovati, saj tudi hitro raste. Poskrbeti je treba torej za redno nego, pregled ušes, dlake med blazinicami na tačkah ter iz dlake izčesati morebitne vejice, listje in drugo, kar poberejo po tleh.

Barvna paleta je po zaslugi pestrih prednikov izredno velika. Velika večina kokerpujev je črne, bele, krem, rdeče, čokoladne barve, z belimi oznakami ali brez, poznamo pa tudi dvobarvne, tribarvne, serce (kot pri angleških kokrih, denimo).