Najmanjše pasme psov: čivava na 1. mestu

27. septembra, 2020
Da ne bomo pisali le o največjih pasmah psov in pasjih velikanih, vam tokrat predstavljamo najmanjše pasme psov.

Jih poznate?

Čivava:

Tehta od 0,9 kilograma do največ 2,7 kilograma. Pasma izhaja iz Mehike, ime pa je dobila po mehiški zvezni državi Chihuahua.

Yorkshirski terier:

Tehta med 1,3 in nikoli več kot 3,2 kilograma. Znani so po svoji čudoviti dolgi in svileni dlaki, ki pa seveda zahteva tudi precej nege.

Pomeranec:

Ta pasma psov doseže med 1,9 in 3,5 kilograma. Trenutno gre za eno najbolj popularnih pasem na svetu, kot zanimivost pa naj povemo, da ima njihova dlaka kar 23 različnih barvnih odtenkov.

Toy pudelj:

Običajno tehta med 3 in 4 kilogrami, znani pa so po svoji lepoti in dobremu temperamentu. V Franciji so popularni že vse od leta 1500.

Metuljček (papillon):

Tehta med 3,6 in 4,5 kilograma. Veljajo za nadvse prijazne, aktivne in ljubeče pse, ki radi počnejo vse s svojo družino.

Mops:

Običajno tehta med 6 in 8 kilogrami. Za mopsa pravijo, da izvira iz starega veka, kar 400 let pred našim štetjem naj bi se pojavil v Aziji. Vsekakor pa gre za eno najstarejših pasem, ki je poznana še danes.

Ši-cu:

Njegova telesna masa se giblje med 4 in 7 kilogrami, v kitajščini pa shih tzu pomeni majhen lev. Tudi to je ena najstarejših pasem psov.

Kodrasti bišon:

Ko skoči na tehtnico, ta pokaže med 5 in 10 kilogramov. Pasma izvira iz 13. stoletja z območja Karibskih otokov. V 16. stoletju je bil precej priljubljen pes francoskih monarhov.

Bostonski terier:

Običajno tehta med 6,5 in 11 kilogrami. Bostonski terierji so prva nešportna pasma v ZDA, znana tudi kot »ameriški gentleman«. Pasma je nastala okrog leta 1870. So potomci angleškega buldoga, angleškega terierja ter francoskega buldoga. Naziv terier ne ustreza njegovemu karakterju, saj je izredno družaben in ljubezniv, ter ne ustreza stereotipu o samovoljnih terierjih.

Francoski buldog:

Tehta med 9 in 12 kilogrami in največkrat očara že s svojo pojavnostjo. Ta prijazen majhen pes bo s svojo dobrosrčnostjo navdušil prav vse.

Katja Željan