Pasme iz Avstralije: 12 čudovitih predstavnikov

25. junija, 2021
Dežela tam spodaj ima bogat živalski svet, v njem pa ima svoje mesto tudi ducat pasem psov. Tokrat predstavljamo pasme iz Avstralije.

Za Avstralce je prav tako znano, da imajo svoje hišne ljubljence nadvse radi, še zlasti pse. Številke ne lažejo, saj naj bi v Avstraliji živelo okrog 4,8 milijona psov, kar z drugimi besedami pomeni enega psa na pet prebivalcev. Vas zanima, katere so pasme iz Avstralije?

 • Avstralski govedar:

Avstralski govedar je trpežen in vztrajen delovni pes, ki je mišičast in močan, vendar tudi agilen. Pasma je bila vzgojena v 19. stoletju v Avstraliji za rejce goveda. Njegovi predniki so smithfield, stari kratkodlaki škotski ovčar, dingo in dalmatinec. Tako je nastal delovni pes, ki je lahko v težkih razmerah zganjal živino na velikih razdaljah, njegove sposobnosti pa so še prinašanje, varovanje, agility in izvajanje trikov. Je ena izmed najbolj priljubljenih pasem v Avstraliji.

 • Avstralski kratkorepi govedar (Australian stampy tail cattle dog):

Vzrejen je bil v 19. stoletju, s križanjem avstralskega ovčarja, dinga, dalmatinca, škotskega ovčarja in verjetno bulterierja. Uporabljajo ga za čuvanje in zganjanje živine, vedno pogosteje tudi kot družabnika. Dobre rezultate dosega v poslušnosti in agilitiju.

 • Kelpie:

Je odličen čuvaj, ki ima močan čuvajski in pašni nagon, obenem pa zaradi lažjega kožuha od večine pašnih psov bolje prenaša vroče avstralske temperature. Zato so še vedno eni najbolj priljubljenih in najbolj uspešnih delovnih psov. Obstajata dve vrsti – delovna različica in razstavna različica. Razstavna različica, za razliko od delovne, nima izrazitega pašnega nagona. Ti psi blestijo na tekmovanjih v poslušnosti.

 • Avstralski svilnati terier:

Nastal je s križanjem ostrodlake terierke in dandie dinmont terierja ter kasneje še avstralskega in yorkshirskega terierja. Poznan je predvsem kot družni pes. Dobre rezultate dosega v agilitiju. Zaradi njegovega videza ga pogosto zamenjujejo z yorkshirskim terierjem.

 • Avstralski terier:

Avstralski terier je bil vzrejen v Avstraliji in velja za enega izmed najmanjših terierjev. Nastal je s križanjem več vrst terierjev, uradno pa so ga priznali leta 1933. Uporabljali so ga za lov na podgane in kače, kot čuvaja in družabnika ter celo kot ovčarja. Velja za prvo priznano pasmo iz Avstralije. Avstralski terier je dober čuvaj in sledilec, primeren pa je tudi za agility tekmovanja in izvajanja trikov.

 • Tenterfield terier:

Je zvest in živahen pes, zelo pozoren in aktiven. Vzredili naj bi ga iz staroangleškega belega terierja, pasme, ki ne obstaja več. Izjemen je pri lovljenju in ubijanju podgan, je pa tudi odličen družinski pes.

 • Avstralski jelenar:

Spada med stare pasme, saj so njegovi predniki prispeli v Avstralijo s prvimi priseljenci. Njegovi predniki so po vsej verjetnosti angleški hrt in različne vrste jelenarjev. Uporabljali so ga za lov na različno divjad (kenguru, merjasec, jelenjad) in kot čuvaja lastnine in živine. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 • Avstralski dingo:

Divji avstralski pes dingo, ki poseduje zvitost lisice in krvoločnost volka, je strah in trepet ovčerejcev. V eni sami noči je posamezen dingo sposoben poklati do 100 ovac. Ovce je začel napadati, ko je katastrofalna epidemija skoraj povsem uničila zajce, ki so bili njegova glavna hrana. Dingo živi lahko kot domača žival, če je primerno udomačen, največkrat od rojstva. Primeren je tudi kot ovčar ali zganjalec govedi.

 • Avstralski kengurujski pes:

Spada med stare pasme, saj dokumentirano obstaja od leta 1700. Pasma je zelo ogrožena, po nekaterih podatkih naj bi celo že izumrla. Priznan je kot avtohtoni avstralski hrt. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani, po vsej verjetnosti pa je nastal s križanjem jelenarja in lokalnih psov. Bil je pomemben spremljevalec prvih naseljencev, saj jim je pomagal pri lovu na divjad (kenguruji, emuji, valabiji) ter pri varovanju živine in imetja. Dobro je prilagojen za delo in bivanje v težkih vremenskih razmerah. V sedanjem času je čuvaj, lovski in družinski pes.

 • Bull Arab:

Je zvest, poslušen in umirjen pes, ki je hkrati edina avstralska pasma psov, ki se je specializirala za lovljenje divjih prašičev. Pasmo so razvili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer z mešanjem bulterierja, nemškega kratkodlakega pointerja in velikega angleškega hrta (greyhounda), da bi dobili posebnega in inteligentnega pasjega lovca.

 • Miniaturni foksterier:

ta majhna pasma je nadvse agilna in zvesta svojemu človeku. V Avstraliji so jo razvili predvsem za lovljenje različnih škodljivcev. So podobni tenterfield terierjem, njihova posebnost pa je, da imajo ovalno obliko tac, kar je pri majhnih pasmah resnično prava redkost.

 • Koolie:

Je srednje velik pes, navadno kratkodlaki, redkeje pol-dolgodlaki, pogosto marmoriran. Je izredno delaven, neutruden in izredno predan lastniku. Za to pasmo je značilno tudi, da pozna veliko variacij v velikosti in obliki, kar je odvisno od tega, iz katere regije v Avstraliji prihaja.

Katja Željan