Pasme psov, ki se najbolje razumejo z mačkami

26. januarja, 2021
Imate radi tako pse kot mačke in bi doma imeli oboje? Tokrat objavljamo pasme psov, ki se najbolje razumejo z mačkami.

Če je vaš odgovor pritrdilen, velja po priporočilih Ameriške kinološke zveze, razmisliti o kateri od spodaj naštetih pasem psov:

Basset hound:

Baseti so mirni psi, ki kažejo posebno naklonjenost do svojih bližnjih in nikoli ne izražajo agresije. Simpatičen karakter se odlično ujame z drugimi pasmami psov, mačkami in ostalimi domačimi ljubljenci. Problem se lahko pojavi le, če se mora boriti za naklonjenost svojega lastnika, tam bi baset naredil vse.

Beagle:

Ta pasma je zelo temperamentna in nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu. Ob primerni vzgoji in skupni socializaciji se zelo dobro razume z drugimi ljubljenčki, tudi mačkami. Paziti je treba le zaradi njihovega lovskega nagona, če živali niso skupaj odraščale oziroma se ne razumejo.

Buldog:

Je zelo družaben pes, ki se dobro razume tako z drugimi psi, kot z ne-pasjimi ljubljenčki. Potrebna je seveda zgodnja socializacija, še posebej pri samčkih, ki so lahko nekoliko agresivni do drugih samcev. Kastracija in primerna vzgoja, v kombinaciji z redno interakcijo z drugimi psi in mačkami, lahko preprečita razvoj agresije.

Kavalir kralja Karla:

Pasma se dobro razume tudi z drugimi živalmi, le paziti je treba, da ga njegova zaupljiva narava ne pripelje do kakšnega nesporazuma z drugo agresivno živaljo, saj potem utegne postati boječ. Pri manjših hišnih ljubljenčkih pa njegov lovski temperament lahko prevlada, zato jih nikoli ne puščajte brez nadzora.

Škotski ovčar:

Škotski ovčar uživa v družbi drugih živali, tudi mačk, vendar ga lahko tu in tam ovčarski nagon prevzame in jih bo zganjal. Z drugimi psi se dobro razume, če je ustrezno socializiran.

Labradorec:

Dobro se ujamejo z drugimi živalmi, tudi mačkami, saj so izredno neagresivne narave, zato ob primerni socializaciji zlahka dosežemo uspešno sobivanje tudi z drugimi živalmi.

Zlati prinašalec:

Odlično se ujame tako z drugimi psi kot z vsemi domačimi živalmi, zato je glede tega skrb odveč.

Metuljček:

Z drugimi psi in mačkami se bo, ob zgodnji in obsežni socializaciji, dobro razumel, zato poskrbite, da bodo ti ljubljenčki skupaj že od malega. Manjše zunaj živeče živali pa bo najverjetneje preganjal, zato poskrbite, da je vselej na povodcu.

Mops:

Mops se z drugimi psi, mačkami in ostalimi živalmi načeloma zelo dobro ujema, zlasti če je z njimi socializiran od malega. Lahko se pojavi ljubosumje, če mops začuti, da ne dobiva dovolj pozornosti. Na splošno pa so mirni, družabni, igrivi in ubogljivi psi, zato sobivanje z drugimi ljubljenčki ne bo problematično.