Pasme psov, ki veljajo za najmanj poslušne

17. marca, 2022

Nobena skrivnost ni, da so nekatere pasme bolj poslušne kot druge. Je pa tudi res, da o njihovi inteligenci sodi človek s svoje perspektive, v pasjem svetu pa je lahko popolnoma drugače.

Psiholog Stanley Coren je napisal knjigo z naslovom ‘The Intelligence of Dogs‘ (inteligenca psov), v kateri je razvrstil psi glede na nagone, poslušnost in sposobnost prilagajanja in jih tako definiral kot inteligentne oz. manj inteligentne.

To pa nikakor ne pomeni, da vas “neposlušen” pes ne bo popolnoma osrečil, gre le za to, da bo morda manj uspešen pri opravljanju nalog, izpolnjevanju ukazov in zna biti bolj zahteven pri samem treningu.

To je 5 pasem, ki po Corenu spadajo med manj poslušne

Afganistanski hrt

Po Stanleyu Corenu je čudoviti afganistanski hrt kar se tiče poslušnosti in izvajanja ukazov zadnji v vrsti vseh pasem. Morda gre to povezati z dejstvom, da naj bi bila ta pasma tudi najbolj trmasta izmed vseh. So zelo uspešni pri ignoriranju ukazov, toda kdo lahko trdi, da jih v resnici ne razumejo?

Basenji

Basenji, edini pes, ki ne zna lajati, prav tako ne spada med najbolj pametne pasme. Nekateri pravijo, da morda pa le ne slišimo vsega, kar nam imajo povedati.

Angleški buldog

Morda se jih je prijel sloves ne najbolj inteligentnih psov zato, ker so v resnici samo leni? Namesto skakanja naokoli in uboganja ukazov jim pač bolj diši kavč. In kdor sobiva z buldogom, ta ga ne zamenja …

Čov čov

Tudi čov čov morda ne blesti v poslušnosti in učenju novih besed, toda ta zvest pes bo naredil čisto vse, da zaščiti svojega človeka.

Borzoj

Borzoj, ki velja za enega najbolj čistih psov tudi ne sodi na lestvice najbolj pametnih, toda izjemno dober je v lovu. Kjer ga za to še uporabljajo, sicer pa je to čudovit družni pes.