Prehrana

Ali je olivno olje varno (in zdravo) za pse?

Olivno olje je varno in ima veliko koristi za pse, a ne za vse, zato se pred dodajanjem v prehrano posvetujte z izbranim veterinarjem.

Koristi olivnega olja za pse

·         Izguba teže

Enkrat nasičene maščobe v olivnem olju dejansko spodbujajo hujšanje z razgradnjo maščob v maščobnih celicah, kar je v pomoč pri izgubi trebušne maščobe in zmanjša občutljivost na inzulin.

·         Lepa in sijoča dlaka ter zdrava koža

Olivno olje vsebuje fitohranila, omega-3 maščobne kisline in vitamin E, ki pomagajo ohranjati kožo vašega psa navlaženo in dobro nahranjeno. Prav tako dodajo sijaj in moč tudi dlaki.

·         Izboljšuje imunski sistem

Polifenoli in karotenoidi, ki jih najdemo v olivnem olju, lahko pomagajo izboljšati njihov splošni imunski sistem. Dodajanje olivnega olja lahko psu pomaga pri boju proti škodljivim patogenom, kar pomaga preprečiti, da bi pes zbolel.

·         Dobro delovanje možganov

Olivno olje lahko pomaga preprečiti kognitivni upad, povezan s staranjem psov. To je odličen dodatek, zlasti za starejše pse. Obstajajo številne raziskave na živalih, ki kažejo, da oljčno olje krepi zdravje možganov pri psih.

·         Izboljšuje cirkulacijo in dihanje

Dodajanje olivnega olja lahko pomaga izboljšati cirkulacijo in dihanje pri psih. S povečanjem pretoka krvi lahko zmanjša učinke astme.

Olivno olje ni primerno za vse pse!

Nekateri veterinarji pravijo, da bi olivno olje lahko negativno vplivalo na prebavila psov s posebej občutljivim želodcem.

Psu ne dajajte več olivnega olja, če opazite, da po zaužitju bruha ali ima drisko! Oljčno olje vsebuje tudi veliko maščob in kalorij, zato ni primeren za pse, ki trpijo za pankreatitisom.

Čeprav olivno olje velja za varno in celo koristno za pse, obstaja nekaj možnih stranskih učinkov, če ga dodajate njihovi vsakodnevni prehrani. Preden olivno olje dodate prehrani svojega psa, se posvetujte z izbranim veterinarjem, ali je to za vašega psa primerno in koliko olivnega olja priporoča.

 

Vir: Dog Time