Če stavka želodec: je kriva hrana ali morda obolenje?

3. februarja, 2020
Tudi pse lahko bolita želodec ali trebuh. Največkrat na težave opozorijo z bruhanjem. Takrat se vsak skrbnik živali vpraša, ali gre za obolenje, ali je kriva hrana?

V vsakem primeru je pomembno, da odkrijemo, zakaj pes bruha. Žal je bruhanje spremljevalna težava tudi pri mnogih organskih in drugih boleznih, kar diagnostiko precej otežuje. Vzrok, da pes pogosto bruha kmalu oz. najpozneje eno uro po zaužitju obroka je zelo verjetno v tem, da je vzdražen želodec, oz. natančneje – želodčna stena. Gre za posledico prevelike koncentracije želodčne kisline. Telo se pred tem skuša braniti z bruhanjem. Do povišane koncentracije želodčne kisline pride, ko se pes naje.

Če do bruhanja pride nenadoma, pes pa naenkrat izvrže večjo količino zaužitega obroka in se potem dobro počuti, gre zelo verjetno za akutno vnetje želodčne sluznice, torej za gastritis. Vzrok za to je lahko pokvarjena hrana, ki jo je pes na primer zaužil med sprehodom, ali pa je bil njegov obrok predolgo na toplem. Mnogi psi pa denimo ne prenesejo hrane direktno iz hladilnika, lahko gre tudi za (pre)hitro menjavo hrane, ki vzdraži njihov želodec.

Vzrok za težave so lahko tudi različne bolezenske klice. Še zlasti pri mladičih in mlajših psih gre lahko za viruse (parvovirusi, adeno virusi, virusi coroka), proti tem pa lahko psa preventivno cepimo.

Marsikdaj pomaga samo post

Pri akutnem gastritisu je v mnogih primerih dovolj, da psa 24 ur postimo in če je v dobrem telesnem stanju, mu odvzamemo tudi vodo. Pri postu moramo seveda vztrajati, kljub rotečim pogledom. Potreben je zato, da se sluznica spet umiri in bomo psu lahko pričeli ponujati dietno hrano. V dietni hrani so v tem primeru lahko prebavljivi ogljikovi hidrati, na primer testenine z dodatkom pustega mesa (dobra izbira je belo piščančje meso) in nemastna skuta. Z opisano dietno prehrano bomo pri večini psov že v kratkem času odpravili želodčne težave in naš štirinožni prijatelj bo ozdravel. Seveda lahko uporabljamo tudi tovarniško pripravljeno hrano za občutljiva prebavila.

Previdno pri mladih psih in mladičih

Bolj previdni pa moramo biti pri mladičih in mladih psih, ki jih okužba z virusi prizadene veliko bolj kot odrasle pse. Veterinarjevo pomoč moramo nemudoma poiskati še zlasti v primerih, ko bruhanje spremlja tudi driska, saj lahko hitro pride do dehidracije. V večini takšnih primerov je treba psu dati infuzijo in tudi zdravila za preprečevanje bruhanja. Enako moramo ukrepati pri odraslih psih, še zlasti, če je prizadeto tudi njihovo splošno počutje.

Brez aspirinov in drugega iz ‘človeške’ lekarne

Pogosto se zgodi, da skrbnik svojemu psu, ki ga nekaj boli, želi kar sam pomagati, ne da bi se prej posvetoval z veterinarjem. V najboljši veri in z najboljšim namenom uporabi kar kakšen pripravek iz lastne lekarne, kar ima lahko sila neprijetne posledice. Psu ne smemo dajati nobenih aspirinov in drugi protibolečinskih tablet, ki jih imamo v svoji lekarni. Če naš pes trpi zaradi kakršnihkoli bolečin, se moramo vsekakor posvetovati z veterinarjem.

Rok Šolar (objavljeno v reviji Moj pes)