Človeška hrana, ki je primerna tudi za pse

3. aprila, 2021
Večina lastnikov psov se dobro zaveda, da človeška hrana ni najboljša za pse, a ne zato, ker bi bila nezdrava, ampak zato, ker ima toksičen vpliv na štirinožce.

Poleg tega imajo lahko tudi neželene reakcije na nekatero vrsto hrane, čeprav naj bi bila za pse dobra.

Pa vas zanima, katero človeško hrano lahko pasjemu ljubljencu ponudite brez slabe vesti? Predstavljamo 10 vrst takšne hrane:

Lubenica:

Ima malo kalorij ter vitamine A, B6 in C. V vročih dneh velja za odličen prigrizek tudi za pse.

Borovnice:

So zakladnica antioksidantov in vejajo za eno najbolj zdravih človeških živil, ki jih lahko ponudimo tudi psom. Seveda s količino ne gre pretiravati, da pri psu ne povzročimo prebavnih težav.

Jabolka:

Imajo malo kalorij in so bogata z vlakninami, vitaminoma A in C, antioksidanti in polifenoli. A pozor: jabolčne peške so za pse strupene!

Korenje:

Je naravnost odličen prigrizek za psa, pa naj bo surovo ali kuhano.

Grah:

Je odličen vir vlaknin, vitaminov A in C, magnezija, kalcija, železa, kalija in folne kisline. Zato ga nekateri lastniki psov redno dodajajo k dnevnemu obroku svojega štirinožca. Samo soliti ga ne smete.

Šparglji:

Imajo veliko vlaknin in so popolnoma varni za pse. Seveda kuhani.

Špinača:

Je bogata z antioksidanti, železom in vitaminom K, zato lahko pomembno okrepi imunski sistem in energijo psa.

Buča:

Odlično vpliva na prebavo, seveda pa moramo poudariti, da začimb pri njeni pripravi ne smete uporabljati. Pri veterinarju se je dobro pozanimati tudi, koliko buče je dobro vključiti v prehrano psa, saj prevelike količine povzročajo diarejo.

Piščanec:

Čeprav ima večina psov rada vse vrste mesa, velja biti pozoren, da to ne vsebuje preveč maščobe, saj se lahko v tem primeru pes zredi. Piščanec velja v tem pogledu za nadvse varno izbiro.

Piščančja juha:

Če ima pes želodčne težave, je piščančja juha odlična izbira. Strokovnjaki sicer priporočajo, da iz prehrane psa odstranite kosti vseh vrst živali, saj psom povzročajo veliko različnih težav.

Katja Željan