Prehrana

Človeška hrana, s katero lahko popestrite pasje obroke

vir fotografije: petcentral.chewy.com
Ne glede na to, kako hranite svojega psa, lahko njegove obroke vedno popestrite z dodajanjem sveže hrane, ki se pogosto znajde tudi na vaših krožnikih. Nekaj predlogov …

 Sveže sadje in zelenjava

Številka ena za zdravo popestritev naših in pasjih obrokov. Bučke, kumare, brstični ohrovt, brokoli, blitva, špinača – vse to je lahko krasna poživitev pasje hrane, če jo postrežemo pravilno, torej na drobno nastrgano ali skuhano in pretlačeno v pire. V nasprotnem primeru bo naslednji dan prišla na drugi strani ven v neprebavljeni obliki. Enako velja za sadje: pretlačen kolut ali dva banane, rezina jabolka, morda pretlačena žlica brusnic ali borovnic, ki jih med sezono naberete na sprehodu v bližnjem gozdu. Grozdje izpustite in na splošno pazite, da pes pri sadju ne bo zaužil koščic in pešk. Če imate doma psa z diabetesom, se sadju raje izognite in ga zamenjajte z zelenolistno zelenjavo.

Korenček, hokaido buča in sladki krompir

Korenček, hokaido buča in sladki krompir so odlična dopolnitev obrokov zlasti v tistih dneh, ko nagaja prebava in je blato premehko, ali ko ima pes težave z zaprtjem ali drisko. Pred tem morate seveda poznati morebitne zdravstvene vzroke za nastale težave. Hokaido buča in sladki krompir morata biti obvezno skuhana in pretlačena v pire. Korenček je lahko
nastrgan na drobno, vendar zlasti v primeru prebavnih težav je bolje, če je kuhan. Količina? Žlica ali dve k običajnemu obroku, odvisno od velikosti psa.

Fermentirana zelenjava

Fermentirana zelenjava ima za pse enake koristi kot za ljudi, pozitivno deluje na zdravje črevesja, prebave (je lažje prebavljiva) in imunskega sistema na splošno. Seveda lahko psu popestrite obroke tudi s katero drugo fermentirano zelenjavo, kot je denimo rdeča pesa (v tem primeru naj vas naslednji dan ne spravi v obup pasji urin rdeče barve). Tudi tukaj se pri količini držite pravila ‘manj je več’; žlička za manjše pse, žlica za tiste, ki so večji.

 Kozji jogurt

Mlečni izdelki so pri pasjih skrbnikih na slabem glasu zato, ker ima veliko psov težave s prebavo laktoze, kar se pogosto kaže v prebavnih težavah kmalu potem, ko psu ponudimo jogurt, skuto in zlasti mleko. Kozji jogurt je bistveno lažje prebavljiv, zato ga običajno dobro prenašajo tudi tisti psi, ki imajo sicer težave pri prebavi mlečnih izdelkov na osnovi kravjega mleka. Kozje mleko kot dodatek pa je še posebej priporočljivo za mladičke in psice v fazi laktacije.

Če pa je pri psu prisotna alergija na mleko (in ne intoleranca na laktozo!), bodite vsekakor previdni. Kozje mleko naj bi bilo manj alergeno, kar pa še ni zagotovilo, da ne bo prišlo do neljube reakcije.

Ovseni kosmiči

Seveda pridejo v poštev samo tisti, ki so popolnoma naravni in ne mešanice s kosmiči za zajtrk, ki vsebujejo sladkor, čokolado, rozine in druge dodatke.

Ovsene kosmiče za 15 minut namočite v vročo vodo, ali pa jih skuhajte do vretja ter pustite nekaj časa, da odležijo. Ko se ohladijo, jih lahko ponudite k običajnemu obroku. V preveliki količini lahko povzročijo drisko, a so zaradi balastnih snovi nadvse praktični pri psih, ki imajo upočasnjeno prebavo in jih pogosto daje zaprtje.

Kokosovo olje

Z vedno bolj priljubljenim kokosovim oljem lahko z mirno vestjo popestrimo tudi pasje zajtrke in večerje ter tako morda k jedi pretentamo kakšnega pasjega izbirčneža; kokosovo olje ima nekoliko sladkast okus, kar lahko pri hranjenju motivira neješče pse.

Seveda je to samo peščica nekaterih živil, ki si jih lahko delimo s svojimi kosmatimi prijatelji. Varne hrane je bistveno več kot nevarne, pri čemer pa moramo seveda upoštevati, da pes ni človek, zaradi česar mora biti njegova prehrana oblikovana in pripravljena drugače kot naša. A popestritev obrokov je vedno dobrodošla!

Kaj pa mešanje sveže in briketirane hrane?

Res je, da je mešanje sveže hrane in briketov načeloma odsvetovano, ker lahko otežuje prebavo, zato lahko večino naštetih sestavin ponudite tudi ločeno od glavnega obroka.

avtor: Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.