Fermentirana hrana za pse

26. decembra, 2019
Shutterstock.com
Verjetno ste že slišali, kaj se govori o našem črevesju; da so to naši drugi možgani in da se zdravje imunskega sistema začne in konča prav v črevesju.

Čedalje več raziskav tudi odkriva povezave med stanjem črevesja ter razpoloženjem in še bi lahko naštevali. Za naše pse seveda ne velja čisto nič drugače. Že z majhnimi spremembami lahko poskrbimo tudi za zdravje njihovega črevesja in tako posledično okrepimo celoten organizem, zlasti če je v fazi, da potrebuje dodatno oporo. Ena iz med poti do tega je – fermentirana hrana.

Fermentacija ima na živila mnogo pozitivnih učinkov: med drugim se izboljšata prebavljivost in hranilna vrednost živil, pri čemer so najpogosteje omenjene probiotične bakterije, ki nastajajo med fermentacijo. Fermentirana hrana tako ni samo bolj okusna in lažje prebavljiva, temveč ima zaradi probiotičnih bakterij lahko ugoden vpliv na črevesno floro in posledično na celoten organizem, zlasti ko je ta oslabljen.

Ko boste naslednjič pripravljali kosilo zase, ki vključuje kislo zelje ali kislo repo, dajte majhno količino na stran tudi za svojega psa. Enako dobra in za pse zdrava je tudi fermentirana rdeča pesa.

Kako začeti z dodajanjem fermentirane hrane?

Z dodajanjem fermentiranih živil začnemo počasi in postopoma. Načeloma velja, da naj bi pes zaužil 1 čajno žličko na 10 kg telesne teže. To naj bo seveda osnovno izhodišče, ki ga lahko glede na potrebe svojega psa tudi nekoliko povečate ali zmanjšate; vedno pa začnite na spodnji meji. Nekateri psi bodo fermentirano zelenjavo napadli, drugi je ne bodo želeli niti poskusiti. Če se vaš znajde med temi, ga ne silite, ampak raje poiščite drugo alternativo zdravih dodatkov, saj jih je res na pretek. Pa dober tek.

Lena Gregorčič (celoten članek je na voljo v aktualni številki revije Moj pes)