Hrana za pse na dopustu in v varstvu

2. julija, 2020
Hrana za pse na dopustu ali v varstvu je izjemno pomembna. Kaj in koliko hrane vzeti s sabo, je odvisno predvsem od tega, kam se odpravljamo na dopust.

Vsekakor velja upoštevati priporočilo, da obdobje tik pred ali med dopustom ni dobro za menjavo hrane, saj lahko pri nekaterih psih povzroči blage prebavne težave.

Če hrano na dopust odpeljete od doma, potem je treba razmisliti o ustrezni zalogi. Za vsak primer odmerite kakšno porcijo hrane več; najbolj enostavno bo, če hrano zapakirate v (manjše) posode, ki dobro tesnijo, saj se boste s tem izognili strganim vrečam med prevozom in iskanju raztresene hrane po avtomobilu. V primeru varstva ne pozabite začasnega skrbnika opremiti tudi s točnimi navodili glede odmerjanja hrane in ure hranjenja, ki jo je vaš pes navajen. Raje dajte kakšno navodilo več kot manj in v vsakem primeru poskrbite tudi za dietno varianto prehrane v primeru nenapovedanih prebavnih težav. Zato morda nikoli niso odveč probiotiki za pse in absorbentni geli, ki so zasnovani kot prva pomoč v takih situacijah in jih je dobro imeti pri roki.

Če psa hranite s svežo hrano, jo lahko za čas dopustniških dni brez težav zamenjate z mokro hrano. Pred tem pa nikar ne pozabite testirati različnih okusov, da boste na koncu lahko izbrali takega, ki ga bo pes tudi dejansko jedel. Čeprav je dopust čas, ki se ga vsi veselimo, lahko dolga vožnja, menjava okolja, hotelsko okolje, apartmaji stresno vplivajo na psa, kar se lahko pozna tudi na teku, zato mu ponudite predvsem tisto, česar je vajen in mu dajte dovolj časa, da se prilagodi situaciji, ki je lahko zanj nova.

Lena Gregorčič