Ingver in kurkuma, tudi za pse zelo koristni korenini

20. septembra, 2019
Shutterstock.com
Z malce volje in iznajdljivosti smo tudi pri pasji prehrani lahko kreativni s številnimi naravnimi sestavinami. Tokrat o dveh koreninah – ingverju in kurkumi.

Ingver

Ingver je v majhnih količinah pri psu zelo dobrodošel. Uporabljamo ga pri srčnih in prebavnih težavah, bronhitisu, potovalni slabosti, vnetjih (predvsem pri vnetjih sklepov) in še kje.

Proti potovalni slabosti lahko psu pol ure pred potovanjem damo (odvisno od njegove teže) eno kapsulo ingverja ali nekaj kapljic izvlečka (ali med ¼ in ½ čajne žličke suhega ingverja). Ingver prav tako pomaga pri odvajanju strupov iz telesa ter pri zmanjševanju želodčnih ali mišičnih krčev.

Kurkuma

Kurkumo zaradi antibakterijskih in razkuževalnih lastnosti s pridom uporabljajo za čiščenje ran. V tem primeru jo lahko primešamo medu in z njo namažemo rano.

Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, je močan antioksidant, ti pa nevtralizirajo proste radikale, ki povzročajo boleča vnetja v sklepih. Podatek, ki bo vsekakor koristil pajsim veteranom z gibalnimi težavami, pasjim športnikom in drugim. Kurkuma spodbuja tudi delovanje jeter – pomaga pri predelovanju maščobe in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa.