Kako hraniti psa 3: PELETI

17. junija, 2019
Deposit.com
Skozi nekaj krajših prispevkov, bomo pogledali različne načine hranjenja psov, ter katere pozitivne in manj pozitivne vidike prinaša posamezen način hranjenja. Tokrat o peletih …

Hladno stiskana hrana, imenovana tudi peleti, postaja med pasjimi skrbniki čedalje bolj priljubljena in vse pogosteje jo zasledimo tudi na policah trgovin za male živali. Peleti so, tako kot briketi, popoln obrok in so prav tako praktični za uporabo, saj delujejo po istem principu kot preostala suha hrana: potrebno količino 2-krat dnevno nasuješ v skledo in to je vsa umetnost. A v primerjavi z briketi imajo eno bistveno prednost: obdelani so na bistveno nižjih temperaturah, pa še to za kratek čas. Zaradi posebnega postopka obdelave (hladno stiskanje) pa v želodcu ne nabreknejo, temveč razpadejo. Zaradi tega je prebava hrane bistveno lažja, zmanjšala naj bi se tudi verjetnost za zasuk želodca. Pelete lahko brez težav tudi mešate s svežo hrano.

Na kaj paziti pri nakupu?

V primerjavi z briketi je ponudba peletov bistveno manjša, a vztrajno narašča, tako da lahko čisto vsak najde nekaj primernega za svojega psa. Nekateri peleti imajo zaradi posebnega postopka obdelave bistveno krajši rok uporabe (nekaj mesecev), zlasti v primerjavi z briketi. Zato če imate majhnega psa in kupujete večji žakelj, ob nakupu ne pozabite preveriti datuma veljavnosti.

Lena Gregorčič