Kako hraniti psa 4: SUROVO, KUHANO, LIOFILIZIRANO, DEHIDRIRANO

19. junija, 2019
Deposit.com
Skozi nekaj krajših prispevkov, bomo pogledali različne načine hranjenja psov, ter katere pozitivne in manj pozitivne vidike prinaša posamezen način hranjenja. Tokrat o vseh tistih, o katerih še nismo pisali …

Surova in kuhana hrana

Surova in kuhana hrana sta v zadnjem času čedalje pogosta izbira med pasjimi skrbniki. Argumenti, ki običajno stojijo za to odločitvijo, so vezani predvsem na misel o tem, da je to naraven in biološko primeren način hranjenja naših psov, ne nazadnje tudi mačk. Na drugi strani pa imamo stroko, ki svari pred zapleti, povezanimi s potencialnimi okužbami in nevšečnostmi, ki bi bile posledica neuravnotežene prehrane na dolgi rok.

Če se odločite za tovrsten način prehranjevanje, se zato pred tem obvezno pozanimajte, kaj gre v pasjo skledo in v kakšnih razmerjih, da boste na dolgi rok dosegli uravnoteženo prehranjevanje. Seveda pa morate poskrbeti tudi za ustrezno higieno, odtajevanje in shranjevanje surovega mesa. Reprezentativen primer surovega obroka je sestavljen iz mišičnega mesa, organov, surovih mesnatih kosti, sadja ali zelenjave ter manjšega deleža dobrih virov ogljikovih hidratov, seveda v optimalnih razmerjih. Čisto enako velja za kuhano hrano.

Na kaj paziti pri nakupu?

Če niste vešči priprave pasjih obrok in se niste niti pripravljeni o tem podučiti, je seveda najbolje, da v trgovinah za živali kupite že pripravljene popolne obroke surove hrane. Ti so zamrznjeni, tako da jih morate pred postrežbo v pasjo skledo samo odmrzniti. Če pa boste psu sami pripravljali obroke, kupujte meso, ki je ustrezno veterinarsko pregledano. V obeh primerih pa upoštevajte pravila dobre prakse rokovanja s surovim mesom.

Liofilizirana hrana, dehidrirana hrana …

Še dve različici, ki se trudita najti kompromis med praktičnostjo in svežo hrano. Liofilizirana hrana je hrana, ki je sušena z zamrzovanjem. Gre za precej kompleksen in drag postopek predelave, pri katerem pa se ohrani najboljše od vseh sestavin. Pri dehidrirani hrani gre običajno za posušene sestavine – popoln obrok – ki jih moramo pred serviranjem rehidrirati z vodo. Super praktični in odlični zadevi, ki pa sta za vsakodnevno hranjenje lahko hitro velik finančni zalogaj (odvisno od velikosti psa). Je pa tovrstna hrana zelo priljubljena pri tistih, ki prisegajo na svežo hrano in iščejo kompromise za varstvo, dopuste in tiste priložnosti, ko je priprava hrane za psa otežena ali nemogoča.

Kdo je torej nesporni zmagovalec?

Ljudje pogosto pozabljamo, da hrano za psa v bistvu izbiramo za – svojega psa. Nas prepričajo embalaža, priporočila prijateljev, akcije v reklamnih letakih in ne nazadnje tudi trendi, ki jih zasledimo na spletu. S tem sicer ni čisto nič narobe, dokler ob tem ne pozabimo upoštevati tistega, ki mu je hrana dejansko tudi namenjena; nekateri psi določene brikete zavračajo, drugi se zmrdujejo nad surovim mesom. Zakaj ne bi zato preizkusili različne možnosti in izbrali tako hrano, ki jo bo pes tudi z veseljem pojedel? Res je, da imajo nekateri drag okus in smo konec koncev vsi omejeni s financami, zato pa lahko med poplavo ponudbe spet izberemo zdravo, kmečko logiko: za psa izberimo najboljše možno v okviru svojih finančnih zmožnostih, kolobarimo z okusi ali različnimi vrstami hrane (če je pes tega vajen) in občasno obroke popestrimo s svežo hrano, ki jo pes dobro prenaša.

Lena Gregorčič