Omejite požrešnost psa, da zmanjšate zdravstvena tveganja

15. februarja, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes

“Lačen kot pes,” pravimo ljudje, in v resnici obstajajo psi, ki dajejo vtis, da so nenehno lačni. Zavedati pa se moramo, da pretirana požrešnost našega ljubljenca lahko, tako kot pri nas, pripelje do številnih težav in ogrozi njegovo zdravje.

Zato pozor: ne podlezite prosečim očem, pač pa strogo nadzirajte vnos kalorij.

Različni vzroki za pretiran apetit

Vzroke za pretiran tek lahko najdemo v psihologiji in vedenju ter tudi v bolj skritih zdravstvenih težavah.

Pri reševanju težav prekomernega teka morate biti pozorni na številne vidike:

  • Se je pojavil nenadoma ali je vaš pes tak, odkar pomnite?
  • Ste psa posvojili in vam njegova zgodovina ni popolnoma znana?
  • Pretiran tek ima lahko vzroke v preteklih slabih izkušnjah, premalo kalorični hrani glede na potrebe psa …
  • Požrešnost je lahko včasih celo posledica dolgčasa, saj pes poleg dnevne fizične aktivnost potrebuje tudi mentalno spodbudo.
  • Povečan tek je lahko tudi posledica nekaterih zdravil ali zdravstvenih stanj, ki so povezana s hormonskimi neravnovesji.
  • Vzrok so lahko tudi notranji zajedavci.
  • Pretiran tek je lahko tudi posledica preobilnega hranjenja, ko pes preprosto dobi več jesti, kot potrebuje, in tak režim sprejme kot “normalen”.

Vzroki za debelost pri psih

Različni pristopi k reševanju

Vzroki so torej številni, zato je tudi pristop k reševanju lahko različen. Povečan tek, ki je posledica jemanja določenih zdravil, se bo normaliziral, ko bo terapija zaključena.

Če pa so v ozadju vedenjski vzroki in genetika, pa je nujna doslednost in predvsem disciplina skrbnika, v pomoč vam je lahko tudi primerno izbrana prehrana, s katero boste lažje ohranjali idealno telesno težo psa.

Več dnevnih obrokov, mokra hrana in balastne snovi

Dnevno količino obroka lahko porazdelite v več manjših in tako zmanjšate časovne intervale med obroki, pri čemer morate biti pozorni, da skupna količina hrane ne preseže priporočene dnevne količine.

Količina mokre hrane, ki jo pes zaužije, je v primerjavi s suho vsaj na prvi pogled večja. Suha hrana se v želodcu sicer napihne, a zato potrebuje nekaj časa – s tega vidika je mokra hrana bistveno bolj hvaležna, saj pripomore k hitrejšemu občutku polnega želodca.

Ne glede na to, kako hranite psa, lahko v obroke vključite balastne snovi. Vlaknine dajo daljši občutek sitosti, a bodite previdni pri njihovem uvajanju, saj lahko na začetku povzročijo napihnjenost in vetrove.

Pasja prehrana: V letu 2018 neskladnih več kot polovica deklaracij

Previdno s priboljški!

Priboljške, ki jih imate za nagrado, zamenjajte z nizkokaloričnimi, ki so narejeni na osnovi pustega piščančjega ali kunčjega mesa, seveda pa lahko izberete tudi take, ki so že v osnovi formulirani kot nizkokalorični. Sicer pa velja, da s priboljški in drugimi dodatki ravnajte previdno.

Posode za počasno hranjenje

V pomoč pri hranjenju so vam lahko tudi različne posode za počasno hranjenje psa in interaktivne igrače, v katere skrijete hrano ter tako psa na nek način tudi mentalno zaposlite. Tovrstne posode in igrače so narejene tako, da pes ne more samo planiti na hrano, ampak se mora zanjo deloma potruditi, zaradi česar lahko obrok postane zabavna igra.

 

Celoten članek lahko preberete v reviji Moj pes