Pasja prehrana: Seniorsko obdobje je čas za prehransko inventuro

23. februarja, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes

S starostjo psi praviloma postajajo manj aktivni, pojavljajo se težave, povezane s starostjo, običajno se upočasni tudi prebava, zato so poleg nekoliko spremenjenega življenjskega sloga nujne prilagoditve prehrane. 

Prehrana starejših psov je v osnovi manj kalorična in z manj beljakovinami. Običajno vsebuje tudi višji delež vlaknin, da spodbuja zdravo prebavo, z dodatki pa lahko pomaga pri starostnih težavah. Najbolj znan je glukozamin, ki nudi podporo sklepom in je pogosta sestavina prehrane za pse s senior oznako. A morda jo bolj kot kaj pomembno, kdaj psu ponudimo prilagojeno prehrano.

Kdaj pes postane seniorček?

Umestitev v senior kategorijo je odvisna od številnih individualnih dejavnikov, močno vlogo ima tudi genetika in pasemske predispozicije. V grobem bi lahko rekli, da se večji psi starajo hitreje kot manjši.

Osnovna priporočila uvrščajo pse med seniorje načeloma po 8. letu starosti, v praksi pa se to lahko zgodi že kakšno leto prej ali dve kasneje. Če pes že pred to starostjo zahteva krajše sprehode, ima očitne težave s sklepi ali pa pri njem zaznate spremembe v prebavi, ki so lahko prav tako eden izmed prvih znanilcev, da je mogoče čas za prehransko inventuro.

Pasjemu starčku več obrokov dnevno

Tako kot pri ljudeh, so tudi pri psih v zrelih letih določene težave pogostejše in mora biti prehrana prilagojena že zaradi tega. Sestavine v skledi za psa, ki ima težave z ledvicami, bodo drugačne od tistih za psa, ki ima diabetes ali druge sistemske težave. Sploh pri resnih zdravstvenih stanjih je nujno, da se o prehrani temeljito pogovorite z izbranim veterinarjem, ki vam bo najbolje svetoval, kako optimalno spremeniti in prilagoditi jedilnik.

Ker so starejši psi manj aktivni, je načeloma tudi dnevna količina hrane manjša, zaradi lažje prebave jih lahko porazdelite v več obrokov dnevno, torej zajtrku in večerji dodate še kosilo. Hrano lahko vedno popestrite s kvalitetnimi probiotiki za pse, na prebavo starejših psov pa bo ugodno vplival tudi indijski trpotec, lanena semena in druga hrana, ki vsebuje visoko vsebnost vlaknin, recimo buče, ki so pogosto dodane tudi komercialni prehrani za seniorje. Kvalitetne omega-3 maščobne kisline so pri starejših psih še posebej pomembne za ohranjanje zdravega srca in ožilja, pomembno tudi prispevajo pri ohranjanju kognitivnih sposobnosti.

Mehko ali pasirano  in toplo

Če ima vaš pasji starček oslabljene zobe ali je ostal brez njih, mu ponudite mehko, mokro ali pasirano hrano. Pomembno je tudi, da je postrežena na sobni temperaturi ali celo rahlo pogreta. Pri starejših psih lahko za dodatno dehidracijo poskrbite tudi z mesnimi juhami, ki jih pripravite posebej zanje.

 

Več v reviji Moj pes