Prehrana

Pomladne dobrote: Ali psi lahko jedo šparglje?

Sezona špargljev je tu in verjetno ste se že spraševali, ali so šparglji primerni tudi za pse? So, a le če so pripravljeni na primeren način zanje.

Preden svojemu psu ponudite šparglje, se, opozarjajo strokovnjaki, zavedajte, da imajo drugačen prebavni sistem kot ljudje. Šparglji so zanje primerni, če pri pripravi upoštevate naslednje nasvete.

·         Stebla špargljev narežite na majhne koščke, da preprečite možnost zadušitve, saj so stebla surovih špargljev zelo trda.

·         Psu ne ponujajte preveč špargljev naenkrat, saj lahko presežek vlaknin povzroči napihnjenost, želodčne motnje in bruhanje.

·         Špargljem, ki so namenjeni psu, ne dodajate česna, čebule in drugih začimb.

·         Najvarneje za vašega psa bo, da mu skuhate samo šparglje in mu jih ponudite. Konzervirani vsebujejo preveč soli.

Koristi špargljev

Ta nizkokalorična zelenjava zagotavlja veliko hranilnih snovi (vitamine A, B, C, E, K, cink, železo, kalij, kalcij, folno kislino …), močne antioksidante in veliko vlaknin.

Katero koli sadje ali zelenjava, ki je več kot le občasna poslastica, ni zdrava za psa. Dnevna prehrana psa mora slediti pravilu 90/10: 90 % dnevnega vnosa kalorij vašega psa naj prihaja iz dobro uravnotežene pasje hrane in 10 % iz priboljškov.

Preden boste ponudili psu šparglje, bo morda še najbolje, da se posvetujete z izbranim veterinarjem, ali so zanj primeren kot občasen priboljšek.

Ali je olivno olje varno (in zdravo) za pse?

Vir: PumpkinCare

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.