Precej veganov tudi svoje ljubljenčke hrani ta na način

8. aprila, 2021
Veganstvo je v porastu in posledično tudi število pasjih lastnikov, ki so vegani. In če zase zavračajo vsakršno hrano živalskega izvora, običajno to sledi tudi pri pasji in mačji hrani.

Kot poroča BBC, naj bi med letoma 2014 in 2017 število veganov v ZDA zraslo za kar 600 %! Vzporedno s tem se je razširila tudi ideja, da lahko tudi psi in mački čisto normalno živijo na zgolj hrani rastlinskega izvira.

”V Veliki Britaniji imajo pasji skrbniki dolžnost, da hranijo svojo žival s primerno dieto. Če je tvoje osebno prepričanje takšno, da ne želiš jesti nobenih živalskih beljakovin, je to v redu, vendar ta dieta ni zasnovana tako, da bi ustrezala standardom dobrega počutja vašega ljubljenčka,” je ob teh podatkih povedala predsednica britanske veterinarske organizacije Daniella Dos Santos.

Pri tem je posebno skrb izrazila pri mačkah, ki da za svoje zdravje potrebujejo določeno število aminokislin ter da se zato zanje zares ne priporoča vegetarijanske oz. veganske diete. Omenila je še, da mačke določenih beljakovin (tavrina) ne morejo proizvesti same in je zato nujno, da jih dobijo s hrano (z govedino, piščancem, ribo).

Pri psih je zgodba malo drugačna in tudi strokovnjaki so malo bolj razdeljeni. Daniella Dos Santos poudarja, da je teoretično možno psa hraniti zgolj z rastlinsko hrano, toda to je mnogo bolj pogosto storjeno napačno, kot pravilno. Poleg tega pa bi se to moralo dogajati pod nadzorom veterinarsko usposobljenega strokovnjaka za prehrano.