RECEPT: Kostna juha – super hrana za pse

24. maja, 2023
Katja Šneler, Zdrav pasji svet
Foto: Katja Šneler

Tisti skrbniki, ki za svoje pse pripravljajo kostno juho, dobro vedo, da je vredno porabiti toliko časa za pripravo le-te, saj ima številne koristi za zdravje psov.

Namreč, priprava kostne juhe, odvisno od trdote kosti, zahteva tudi do 24h ur kuhanja.

Pomembna hranila v kostni juhi

Pomembno je, da se kosti razkuhajo in da razpadejo, saj se na ta način v tekočino sprostijo pomembna hranila kot so kondritin in hialuronska kislina ter minerali: kalcij, silicij, žveplo, magnezij in fosfor.

Pomembna sestavina je tudi kolagen, ki je nujno potreben za zdravje sklepov, vezivnih tkiv.

Poleg omenjenega juha blagodejno vpliva na prebavo, še posebej pri driskah, saj je lahko prebavljiva.

Ravno zaradi svoje lahke prebavljivosti in bogatosti s številnimi hranili, je primerna tako za mladičke kot stare in oslabele pse.

Poleti je lahko odlična osvežitev in pomemben vir hidracije. Sicer pa predstavlja okusno obogatitev obrokov tudi v ostalih letnih časih.

Priprava kostne juhe

V velik lonec denete kosti s sklepi in vezivnim tkivom. Uporabite lahko perutninske, zajčje, ribje kosti, ki med kuhanjem hitreje razpadejo kot trše kosti velikih živali. Lahko pa se odločite za svinjske, ovčje, goveje, divjačinske kosti, ki rabijo dosti dlje časa.

Pri izbiri kosti se lahko popolnoma prilagajate okusu vašega psa oz. njegovim omejitvam, kot so alergije in intolerance na določeno vrsto beljakovin. Če vaš pes nima težav, lahko izberete katere koli kosti ene živali ali pa različnih.

V lonec natočite toliko vode, da prekrije kosti in, po nekaterih virih, lahko dodate 2 do 3 žlice domačega jabolčnega kisa, ki naj bi pripomogel pri izločanju mineralov iz kosti.

Dodate lahko tudi zelenjavo

Kosti kuhajte tako dolgo, dokler ne razpadejo in ne nastane gosta želatina. To pomeni, da si boste morali vzeti čas, tudi do 24h, še posebej za trše kosti. Voda mora zelo počasi vreti na nizki temperaturi, da se maščoba ne prismodi. Uporabite lahko tudi ekonom lonec, ki vam bo prihranil dosti časa, vendar naj bi bila hranilna vrednost juhe zato malo nižja.

Po želji lahko že skuhani, a še vedno vreli juhi, dodate zelenjavo, zelišča ali/in začimbe, ki so dodaten vir mineralov in vitaminov.

Ko se  juha ohladi, odstranite popolnoma vse kosti in jih zavrzite. Te kosti niso primerne za hranjenje, saj so neprebavljive in lahko povzročijo hude težave.

Hladilnik ali zmrzovalnik?

Ohlajeno juho lahko natočite v kozarčke ali silikonske modelčke in jo zamrznete ter tako podaljšate rok uporabe in seveda prilagodite odmerjanje potrebam vašega psa.

Juha v kozarčku, shranjena v hladilniku je uporabna 4 do 5 dni. Če v tem času niste porabili vse vsebine, jo zavrzite, saj ni več primerna za hranjenje. Če pa ste se odločili za silikonske modelčke pa po potrebi dnevno vzamete iz zamrzovalnika priporočeno količino in jo ponudite psu.

Odmerjanje prilagodite velikosti in potrebam vašega psa. Za manjše pse uporabite ½ (pod 10 kg telesne teže psa) do 1 čajno žličko (10 kg telesne teže psa), 1 jušno žlico za srednje in malo večje pse (20 kg telesne teže psa) ipd.

Kostno juho lahko dodajate k obrokom ali pa jo ponudite samostojno kot posladek.