Red v pasji prehrani – hranjenje do minute natančno?

11. maja, 2020
Ljudje smo si različni in nekateri imajo dnevno rutino razvito do pike natančno, medtem ko se nekateri raje prepustijo trenutnemu navdihu.  Kako pomemben pa je red v pasji prehrani?

Živali so bitja, ki jim rutina ustreza, saj rutina posredno ustvarja tudi neke vrste red v (pasjem in mačjem) življenju.

Kaj pa to pomeni v praksi? Da mora biti hrana v skledi vsak dan točno ob isti uri?

Vaš pes bi se gotovo strinjal, vendar, ker ga vi vodite skozi življenje, premislite še enkrat: jutranji obrok ob 7. uri zjutraj je odlična rešitev med delavniki, medtem ko vam ob koncih tedna gotovo ustreza, če lahko spite nekoliko dlje. Če si bo pes rutino jutranjega obroka natančno ob 7. uri zelo vzel k srcu, obstaja velika verjetnost, da bo že našel način, s katerim vas bo prebudil tudi takrat, ko bi radi spali malo dlje časa.

Zato je za psa in vas veliko bolj smiselno, da imate ‘od do’ ure, ki so namenjene hranjenju:, zjutraj npr. med 7. in 9. uro, podobno časovno okno si najdete tudi za večerni obrok.

Psa vsakodnevno hranite v okviru izbranih ur, ki vam ustrezajo, in se tako izognete na minuto natančni postrežbi. Tako tudi pes ne bo živčno čakal, če obroka ne bo dobil ob svoji uri, kar je pomembno zlasti v tistih situacijah, ko je to nemogoče – imate npr. neodložljiv opravek, zamujate domov, ali pa se bo zgodilo kaj nepredvidljivega.

Še vedno pa je to dovolj natančen princip, ki ga bo zlahka osvojil tudi pes.

Lena Gregorčič