Številni pozitivni vplivi hranjenja dvakrat na dan

18. septembra, 2021
Mnogo sveže pečenih pasjih skrbnikov se sprašuje, kolikokrat na dan naj njihov pes je: je dovolj enkrat ali naj bo hrana razdeljena (vsaj) v dva obroka?

Če nas je stara šola učila, da je za psa več kot dovolj en obrok dnevno, smernice sodobne zdrave pasje hrane narekujejo drugačne pristope in to seveda s popolnoma utemeljenimi razlogi.

Hranjenje psa dvakrat dnevno ima več pozitivnih vplivov na pasje telo in počutje: dnevna količina hrane je razdeljena v dve manjši porciji na približno 12 ur, kar pomeni, da je želodec bistveno manj obremenjen, kot če pes dobi celotno količino hrane v enem obroku.

Manj obremenjen želodec (posledično celoten prebavni sistem) je tudi bolj zadovoljen želodec; prazen želodec lahko sproži bruhanje, želodec, ki se na hitro napolni z veliko količino hrane, pa lahko povzroča težave s kislino. Psi, ki so hranjeni samo enkrat na dan, so lahko tudi nagnjeni k prenažiranju in občutku, da jim nikoli ni dovolj, pa tudi hitreje postanejo lačni.

Pri velikih psih (doge, novofundlandci, bernski planšarski psi …) je priporočljivo, da se dnevna količina hrane, ki je v osnovi večja, celo porazdeli v tri obroke. Tako se obremenitev želodca še dodatno zmanjša.

Ne pozabite, da je po obroku obvezen počitek, ki naj traja vsaj 1 do 2 uri. To dosledno izvajajte sploh pri psih, ki imajo genetske predispozicije za zasuk želodca (že omenjene doge in bernski planšarski psi, irski seter, prinašalci …). Prav tako je priporočljivo, da psa ne nahranite takoj po aktivnosti, saj lahko s tem izzovete bruhanje, sploh če se ob tem še dobro napije vode.

Lena Gregorčič