Študija nakazuje, da je grah lahko povezan z boleznimi srca pri psih

23. avgusta, 2021
Leta 2018 je ameriški Urad za hrano in zdravila objavil, da je začel z raziskovanjem povezave med razširjenostjo kardiomiopatije pri psih in hrano, ki jo psi uživajo.

Kardiomiopatija je ena od bolezni srca pri psih, za katero je značilno, da vpliva na delovanje srčne mišice. Srca psov z kardiomiopatijo imajo zmanjšano sposobnost črpanja krvi, kar pogosto pripelje do odpovedi srca in posledično smrti. Odkrili so, da vsebuje veliko pasje hrane, ki velja za brezžitno, visoko vsebnost graha, leče in drugih semen stročnic ter/ali krompir v različnih oblikah kot eno glavnih sestavin.

Nekatere pasme psov, še zlasti večje, imajo preddispozicije za kardiomiopatijo. Med te pasme sodijo dobermani, bokserji, nemške doge, novofundlandci, irski volčji psi in bernardinci. Med manjšimi pasmami psov imajo preddispozicije za kardiomiopatijo angleški kokeršpanjeli, v nekaterih primerih pa je omenjena bolezen prisotna tudi pri pasmah, za katere pred tem ni bilo znano, da bi imeli preddispozicije zanjo. Med te pasme sodijo zlati prinašalci, labradorci, whippeti, buldogi, šicuji in mešanci. Ti psi so uživali veliko brezžitne hrane, kar je pritegnilo pozornost raziskovalcev ameriškega Urada za hrano in zdravila.

V začetku letošnjega avgusta so raziskovalci Univerze v Tuftu objavili študijo, ki nakazuje, da bi bil lahko grah glavna sestavina v dietnih, brezžitnih hranah za pse, ki povzroča kardiomiopatijo. Primerjali so namreč klasično pasjo hrano z dietno, brezžitno pasjo hrano, ki so jo povezali s pojavom kardiomiopatije pri psih. V študijih, ki je zajela več kot 800 spojin, se je izkazalo, da je na vrhu spiska sestavin, ki bi jih lahko povezali s pojavom kardiomiopatije, prav grah. Zato raziskovalci priporočajo, da so lastniki psov še posebej pozorni na brezžitno pasjo hrano, v kateri je med glavnimi sestavinami grah. V tem primeru naj se z veterinarjem posvetujejo glede izbire drugačne dietne hrane za pse.

Katja Željan