Nasveti Prehrana Promo

Nasveti za pravilno prehrano pasjega mladička

Ena glavnih skrbi pri vzdrževanju pasjega družinskega člana je zagotovo zagotavljanje kakovostne in zdrave prehrane.

Pasji mladiči praviloma potrebujejo nekoliko bolj kalorično hrano, bogato z beljakovinami in maščobami, saj zaradi stalne aktivnosti porabijo zelo veliko energije. Pomembna so tudi prava razmerja vitaminov, mineralov in ostalih hranil, zato je najenostavnejša izbira odločitev za že pripravljeno pasjo hrano.

Bodimo pozorni na prave sestavine

Izbiramo lahko med suho in mokro hrano, ki ju lahko tudi kombiniramo glede na ješčnost svojega mladička. Pri tem je priporočljivo izbrati brikete in konzerve istega proizvajalca, saj je sestava v tem primeru praviloma zelo podobna, sicer pa primerjamo deklaracije obeh tipov hrane in izberemo tisto s čim bolj podobno sestavo.

Prehrano prilagajamo glede na starost, zdravstveno stanje, velikost, aktivnost in presnovo psa, pri tem pa se držimo prehranskih tabel na embalaži izdelka, kar je treba upoštevati tudi pri kombiniranju različnih tipov hrane – v tem primeru moramo količino posamezne vrste hrane seveda primerno zmanjšati.

Ne pozabimo všteti priboljškov

Pasjega mladička je nekje do četrtega meseca starosti priporočljivo hraniti nekoliko pogostejše, približno petkrat na dan. Kasneje lahko glede na pasmo in velikost psa količino zmanjšamo na tri obroke, medtem ko odraslemu psu zadostujeta eden do dva obroka na dan. Ne smemo pozabiti upoštevati tudi hrane v obliki priboljškov in posladkov, ki jih kuža poje sproti, in jih všteti v celodnevni seštevek. Ob prihodu mladička je priporočljivo ustvariti dosleden urnik hranjenja, ki pomaga tudi pri navajanju na sobno čistočo.

Menjavo hrane izvedemo postopno

Če našemu mladičku suha hrana ne odgovarja, jo lahko zamenjamo s hrano drugega proizvajalca, a moramo to storiti postopoma, da se izognemo prebavnim motnjam in drugim zdravstvenim težavam. Prehod naj traja približno en teden, pri čemer postopoma povečujemo delež nove hrane. Za lažji prehod lahko v hrano dodajmo tudi probiotike, med prehodom pa kužka ves čas spremljamo, predvsem njegov iztrebek. Pri menjavi na kakovostnejšo hrano lahko na začetku namreč pride do prebavnih težav, saj pasji organizem še ni vajen na tolikšno količino beljakovin.

Mladiči potrebujejo energijsko bogatejšo hrano

Pri večini znamk pasje hrane lahko zasledimo namensko hrano za mladiče. Na prvi pogled se ta razlikuje predvsem po velikosti – briketi in koščki konzervirane hrane so manjši, da jih mladiček lažje zaužije. Razlika pa je tudi v sestavi – hrana za mladiče je namreč energetsko bogatejša, saj vsebuje več beljakovin in maščob, ki jih mlad pes potrebuje za svoje aktivno življenje.

Ko kuža doseže odraslo velikost in se njegova rast upočasni, se potrebe po dodatnih hranilih in energiji zmanjšajo, takrat pa lahko naredimo premik na hrano za odrasle pse. To pa je odvisno od pasme, saj veliki psi svojo končno velikost in težo dosežejo veliko pozneje kakor psi manjših pasem.

Z dodatki zagotovimo optimalen razvoj

Za nadvse zdrav in kakovosten razvoj lahko v prehrano pasjega mladiča vključimo tudi nekaj prehranskih dodatkov, ki bodo poskrbeli za optimalno rast. Najbolj priporočljiv dodatek za vse mladičke so omega-3 in 6 maščobne kisline v obliki lososovega olja. Te spodbujajo razvoj imunskega sistema, mišic in možganov, poleg tega pa poskrbijo tudi za zdravo kožo in lepo dlako. Pri večjih pasmah koristi tudi dodatek glukozamina in hondroitina, ki pomagata pri razvoju hrustanca in vezi, kar je pomembno zaradi večje teže organizma in s tem večjih obremenitev. Za zdravo prebavo lahko dodamo tudi prebiotike, v primeru prebavnih težav in menjavanja hrane pa tudi probiotike, ki pomagajo pri vzdrževanju črevesne flore.

Več o pasjih mladičkih si oglejte na povezavi.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.