Frizbi, tek ali žoganje s psom na zimskih površinah niso priporočljivi

6. januarja, 2021
V hladnih razmerah, ko so tla pogosto pomrznjena, prihaja do pogostih pasjih zimskih poškodb, ki lahko nastanejo pri čisto nedolžni igri.

O tem, kakšne pasti se skrivajo za preveč aktivnimi zimskimi sprehodi, smo že pisali tukaj. 

Jana Gams, dr. vet. med., CCRP iz Dogs4motion, centra za veterinarsko rehabilitacijo in hidroterapijo, je strokovnjakinja na področju veterinarske rehabilitacije (fizioterapije) pri nas. Pove nam, da se na žalost v zimskih dneh velikokrat soočajo s pacienti, ki so se poškodovali prav pri zimskih aktivnostih: ”Do na primer nesrečno pretrgane tetive upogibalke prsta na sprednji nogi je prišlo med lovljenjem frizbija v novozapadlem snegu, ki je pod na videz puhasto površino skrival trdo skorjo predhodno poledenelega snega. Prav tako smo se v preteklih zimskih obdobjih spopadali tudi z zvini in posledičnimi poškodbami stranske vezi zapestja, ker so psi nerodno stopili ob teku po neravnem pomrznjenem travniku. Lovljenje žog in igra po zaledeneli podlagi je že marsikateremu psu pridelalo natrgan biceps ali natrgano eno izmed mišic upogibalk kolka. Kot že omenjeno, rehabilitacija večine takšnih poškodb lahko traja tri mesece, pri poškodbah nasadišč mišic pa traja celo do šest mesecev, preden se pes lahko ponovno svobodno giba. Zatorej trde, pomrznjene podlage in ledene površine vsekakor niso primerne za pasje aktivnosti.”

Sogovornica opozori, da je izjemno pomembno ogrevanje pred in ohlajanje po aktivnosti: ”Psi, ki brez ustreznega ogrevanja, startajo v aktivnost ali trening, vsekakor tvegajo poškodbe mišic in tetiv. Neogrete strukture namreč niso ustrezno pripravljene na razteg, kar pa je še bolj kot v poletnih mesecih očitno v hladnem vremenu. Zato namenimo vsaj 5 do 10 minut nadzorovanega sprehoda, preden začnete z vašim treningom ali bolj intenzivno aktivnostjo.”