Šolanje in šport

Kako miselno zaposliti psa brez da zapustite stanovanje?

Foto: Dogovital

Naš pes stoji pred vrati, ga vidno razganja od viška energije, mi pa mu ne moremo omogočiti divjanja zunaj? Razlogov, zakaj ne moremo s psom ven pokurit energijo, je lahko veliko, npr. ker mora pes mirovati (po poškodbi) ali pa ko zbolimo.

Ne samo fizične, ampak tudi miselne igre so pomemben del pasje zaposlitve, če ne kar najpomembnejši. Umirjen pes je srečen pes, psa pa najlažje umirimo s tem, da ga kakovostno psihofizično zaposlimo. Tako bo pes veliko bolj in za dlje časa “utrujen” kot npr. od brezglavega tekanja za žogo.

Psa lahko brez težav miselno zaposlimo tudi brez da zapustimo stanovanje. Kako?

Zaposlite pasji nos!

Psi vidijo svet skozi nos, vohanje dokazano sprošča psa in je zato dobrodošla aktivnost za prav vsakega psa, ne glede na starost ali pasmo.

– Zaposlite ga z vpisom v tečaj dela z nosom (iskanje določenega vonja, npr. eterično olje nagelj-novih žbic) ali mantrailinga (iskanje osebe).

– Kupite (ali naredite) mu eno izmed miselnih iger, šnofk, vohalnih podlog in vanjo skrijte priboljške ali kar dnevni obrok. Širok nabor miselnih igrač najdete v trgovini DogoVital.

– Namesto običajne posodice uporabljajte posodo za počasno hranjenje. S tem boste miselno zaposlili psa, upočasnili čas hranjenja in stem preprečili možnost zasuka želodca, ki je posledica prehitrega goltanja hrane. Posode in podloge za počasno hranjenje poskrbijo za boljšo ustno higieno psa, ga utrudijo in z vsako uspešno najdbo gradijo samozavest.

Delo z nosom deluje na psa zelo pomirjevalno, zato ga pri pretirano vzhičenih, reaktivnih ali plašnih psih lahko vključite v proces učenja. Tako mu lahko tudi zunaj skrivate priboljške, zaposlite njegov nos v stresnih situacijah in izboljšate njegov odziv nanje.

Potešite lovski nagon

Večina psov uživa v plenilski in vlečni igri, ki ju lahko izvajamo doma in s tem krepimo našo vez s psom. Obstaja nabor igrač, ki simulirajo plen ali so narejene iz živalske dlake ter tako naravno vzbudijo in potešijo potrebo po lovu.

Pri igri s tako igračo bo pes izrabil nekaj odvečne energije in kar je najpomembnejše, zaposlil bo možgane in se povezal s svojim vodnikom. Vlečna igra prav tako krepi odnos in psa miselno utrudi, saj gre za igro sodelovanja. Vlečna igrača naj bo dovolj mehka, da ne poškoduje pasjih zob, primer.

Še nekaj idej za miselne igre

– Naučite psa nov zabaven trikec, npr. cikcak med nogami, samokontrola ob hrani ali igrači, riten-ska hoja, skok v naročje, …

– Skrijte mu priboljške ali dnevni obrok po stanovanju, on pa naj jih nato poišče.

– Vsake toliko časa pospravite nekaj igrač v omaro in mu jih po nekaj mesecih znova vrnite. Spet bodo zanimive, kakor da so ravnokar kupljene. Igrače lahko izmenjate tudi s kakšnim pasjim prijateljem, da bo občutek novosti še toliko močnejši.

– Ponudite mu zanimiva grizala in kosti, s katerimi se bo osredotočil na eno nalogo in utrudil, hkrati pa si bo očistil zobe.

Majhne spremembe dnevne rutine

Ko se pes miselno posveti eni nalogi, se 100% osredotoči nanjo in “kravžlja” možgane, bo po zaključku vidno utrujen, potešen in resnično srečen. Spremembe v naši dnevni rutini so lahko zelo majhne, vendar bodo psu popestrile vsakdan dovolj, da ne bo imel časa razmišljati, kaj bi lahko ušpičil.

6 hitrih in preprostih načinov za lajšanje pasjega dolgčasa

error: Kopiranje teksta ni mogoče.