Kakšen vpliv ima vohanje na vedenje psa?

3. junija, 2021
Na vedenje psa vplivajo fiziološki procesi, vključno z delovanjem nevrotransmitorjev (serotonin, dopaminin …) in hormonov.

Bi verjeli, da na vedenje psa vpliva tudi vohanje?

Vedenje psa je rezultat številnih dejavnikov. Če nadaljujemo z uvodoma pričetim. Nevrotransmitorji prenašajo kemična sporočila v možgane in telesa psov. Na podlagi tega se sprožijo fiziološke reakcije na vedenjska stanja, kot so veselje, strah, vznemirjenje in bolečina.

Serotonin npr. močno vpliva na čustva in je odgovoren za uravnavanje razpoloženja, krepitev pozitivnega občutka in zaviranje agresivnega odziva. Dopamin pomaga pri usmerjanju pozornosti in spodbuja občutke zadovoljstva.

Kadar pes vklopi svoj nos, ta aktivira del možganov, ki so odgovorni za sproščanje teh dveh hormonov sreče. Pomanjkanje teh nevrotransmitorjev povzroča razdražljivost, slab nadzor dražljajev iz okolice, reaktivnost, tesnobo in večjo občutljivost na bolečino.

Zaradi vohanja se pes bolje počuti

Nekateri psi se ob visoko intenzivnih aktivnostih preveč vznemirijo, kar privede do posledic, kot so hiperaktivnost, lajanje, lovljenje repa, nemirnost, nizka koncentracija ali pa so neprestano na preži. Zakaj?

Ko je pes vzhičen, se v krvnem obtoku povišata vrednosti kortizola in adrenalina, ki sta krivca, da se povišata srčni utrip in krvni tlak, kar dvigne potrebo po gibanju. Počutje takšnih psov je vse prej kot dobro. Te učinke je mogoče odpraviti, če v vsakdan psa vključite delo z nosom, saj ga takšna aktivnost sprošča, znižuje srčni utrip, kar posledično psa umiri in mu daje dober občutek. Torej deluje kot protiutež, in tako pes doseže ravnovesje, kar se kaže v tem, da pes postane stabilen.

Vohanje psa bolj utrudi

Utrujenost, ki jo dosežemo z mentalno zaposlitvijo, kot je delo z nosom, je veliko večja, kot bi jo dosegli z metanjem žogice ali divjanjem psa po parku. Počasna hoja z ovohavanjem po neravni podlagi veliko bolj aktivira mišice, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo. Prav tako bodo psi po delu z nosom bolj sproščeni, kar zmanjša verjetnost, da bodo doma razvili destruktivna vedenja.

Vohanje je torej izjemno pomemben del pasje komunikacije. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Nina Jerot, CoolDog – vadbena klinika za pse