Šolanje in šport

KD Duplica: Pravi odnos s psom doprinese veliko v naša življenja

foto Maja Rokavec

Kinološko društvo Duplica je bilo ustanovljeno leta 2000. Od ustanovitve naprej si v društvu prizadevajo, da skozi vse leto na poligonu potekajo koristne aktivnosti za pse in njihove vodnike.

Poslanstvo društva je, da spodbujajo sodelovanje vodnika in psa s ciljem, da je njuno sobivanje zabavno, zanimivo, aktivno in čim bolj kakovostno. Poudarek dajejo pozitivni motivaciji in uporabi sodobnih metod šolanja.

Pes spremeni naše življenje

Obdobje izolacije in ukrepov zaradi pandemije je prineslo tudi številne nepremišljene nakupe psov. »Ljudje se vse preveč odločajo za nakup psa na osnovi videza, popularnosti pasme ali celo za nakup psa pasme, ki je postala statusni simbol. Pri tem pa pozabljajo, kako pomembno je poznavanje pasme, njenega izvora in čemu je bila izbrana pasma primarno namenja. Z nepremišljenimi nakupi je zanemarjeno tudi poznavanje zahtev in potreb psa ter nagonom po katerih se pes ravna,« pojasnijo v Kinološkem društvu Duplica.

foto Maja Rokavec

Po drugi strani pa so v tem dvoletnem obdobju opazili tudi pozitivne spremembe. »Vedno več lastnikov psov se zaveda, koliko kvalitet prinese v naša življenja pravi odnos s psom, zato se jih vedno več odloča za nadaljevanje osnovnega šolanja, saj si želijo s psom preživeti čas aktivno in kakovostno, z vključitvijo v razne športne kinološke discipline.«

 Želijo si več pomoči

V Kinološkem društvu Duplica se zavedajo, da so najprej vodniki psov – inštruktorji tisti, ki s svojim vzgledom izobražujejo okolico (tudi izven poligona). »Vseeno pa bi si želeli pomoči in podpore tudi s strani občinskih organov in sicer v obliki osveščanja, kako do kvalitetnega bivanja s pasjimi ljubljenčki.«

 

Več slovenskih kinoloških društev predstavljamo TULE.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.