Šolanje in šport

KD Šentjur: Premalo lastnikov se odloči za šolanje psa

Foto: KD Šentjur

Začetki delovanja Kinološkega društva Šentjur segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja.

Osnovna naloga društva je socializacija, vzgoja in šolanje psov na področju občine Šentjur in širše. V njihovih vrstah delujejo inštruktorji z opravljenimi izpiti pri Kinološki zvezi Slovenije, pohvalijo se lahko z dvema vrhunskima strokovnjakoma, mednarodnima sodnikoma, ki uživata velik ugled v svetu kinologije tako doma, kot v tujini. Prav tako imajo v svojih vrstah tudi enega izmed le treh odobrenih programov za prešolanje nevarnih psov v Sloveniji.

Z obiskom tečaja tečajnik dobi veliko več kot le vzgojenega psa

Glede na to, da se število registriranih psov v Sloveniji v zadnjih letih konstantno povečuje, pa žal kinologi ugotavljajo, da je še vedno zelo nizek, občutno prenizek odstotek tistih, ki se odločajo za šolanje psov v katerem od kinoloških društev.

Foto: KD Šentjur

»Upajmo, da se bo s predstavitvijo kinoloških društev, s promocijo tečajev, s seznanjanjem lastnikov o načinu dela na tečajih, tudi to s časom spremenilo, saj z obiskom tečajev tečajniki pridobijo veliko več kot samo vzgojenega psa, tudi prijetno druženje enkrat do dvakrat tedensko z enako mislečimi – ljubitelji psov, tako psi kot vodniki bodo spoznali nove prijatelje in novo “družino” kinologov,« povedo v Kinološkem društvu Šentjur . Zato vse vodnike s kužki vabijo na vpise na organizirane tečaje.

Žal pa v društvu beležijo tudi zelo velik osip tečajnikov po zaključenem tečaju male šole. »Vendar pa psi, tako kakor redno gibanje, potrebujejo tudi miselno zaposlitev, kar nudimo v našem društvu v začetnih in nadaljevalnih tečajih,« še povedo v Kinološkem društvu Šentjur.

TULE predstavljamo slovenska kinološka društva.