Šolanje in šport

Pasje šole: na tem področju vlada pravi kaos!

Fotografija je simbolična

Zadnjih nekaj let v naši državi pasje šole nastajajo kot po tekočem traku. Kot večina drugih zakonov in predpisov, ki določajo ustrezno oskrbo hišnih živali, tudi psov, je tudi na tem področju zaznati veliko pomanjkljivosti.

Zdi se, kot da lahko vsak, ki ga pasje vedenje vsaj malo zanima, postane pasji inštruktor. Tako pri izbiri ustrezne pasje šole skrbniki psov ostajajo prepuščeni sami sebi. Od njihove odločitve pa je v resnici odvisna usoda kakovosti življenja njihovega psa, nenazadnje pa tudi njihovega.

V grobem bi lahko pasje šole razdelili na tri skupine …

Znano je, da so se sodobne smernice že pred časom iz ograjenih poligonov umaknile v urbana mesta, kjer je pes dejansko tudi vsak dan izpostavljen različnim dejavnikom iz okolja. Zatezne ovratnice, bodeče ovratnice in druge za psa boleče pripomočke so zamenjali znanje in zdrav razum.

Še vedno pa je veliko pasjih šol, ki za dosego svojih ciljev uporabljajo averzivne, torej za psa boleče metode. Nekateri sprva res nakazujejo na to, da je uporaba le-teh pri njih v uporabi le izjemoma. Vendar se kasneje preko spretnih zvijač in prepričevanja skrbnika uporabi skorajda pri vseh psih. Kaj drugega ob pomanjkanju znanja in nerazumevanju pasjega vedenja ni za pričakovati. Žal še vedno veliko skrbnikov slepo verjame v (ne)znanje takšnih inštruktorjev in svojega že tako negotovega psa pahne v še večji obup. Tak pes mora živeti s svojimi strahovi, ki se v resnici nikoli zares ne rešijo.

Nekatere pasje šole ponujajo celo instant prevzgojo, kjer skrbnik psa sploh ni glavni udeleženec, temveč se psa za določen čas pusti pri inštruktorju. Vsakršna vzgoja psov v zanj tujem okolju, brez prisotnosti osebe, ki ji zaupa, torej skrbnika, je za psa izjemno stresna in nikakor ne more prinašati uspeha. Največje zadovoljstvo je ravno v skupnih izzivih ter uspehih pri vzgoji psa.

Dobre šole ne ponujajo uspeha čez noč

Dobre pasje šole vam ne bodo ponujale uspeha čez noč, temveč vas bodo preko psu prijaznih metod naučile kako vzgojiti psa, tako da bo sobivanje čimbolj udobno in prijetno za oba. Na poti do uspeha pa bo potrebnega veliko potrpljenja, učenja s strani obeh in razumevanja. Rezultat pa je lahko zelo obetaven za celo življenje vašega psa in tudi za naslednje pse, ki bodo postali del vašega življenja.

Pri vsem tem pa je najpomembnejše, da preko pravilne vzgoje gradimo zaupanja vreden odnos, brez ustrahovanja in bolečin!

 

Katjuša Rajovec

 

Preberite tudi: Kdaj je čas za obisk pasje šole?

Kdaj je pravi čas za obisk pasje šole?

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.