Šolanje in šport

Pasji frizbi – zabavna aktivnost tudi na morju

Rekreacija, učenje poslušnosti, zabavna aktivnost in tudi šport – vse to je pasji frizbi, dejavnost, primerna za večino psov  in njihovih vodnikov,  tudi v Sloveniji vse bolj razširjena.

Osnovna rekreacijska pravila pasjega frizbija so zelo preprosta: potrebujete le frizbi in psa, ki ima vsaj malo veselja do lovljenja in prinašanja stvari. Frizbi je ena primernejših pasjih igrač, saj lahko leti zelo daleč,  pasjem lahek in če je iz primernega materiala, psa ne more poškodovati.

Mečemo ga lahko vse leto in praktično na vsakem terenu, od domačega vrta, parka, travnika, gozda pa do različnih vodnih površin.

Tekmovanja v pasjem frizbiju

V pasjem frizbiju že dolgo prirejajo tudi tekmovanja. Če želite več, si omislite tečaj ali seminar v katerem izmed društev pod vodstvom strokovnega inštruktorja, ki ima znanje tako iz kinologije kot uporabe frizbija. Na osnovi forumov ali osebnih priporočil ni težko najti dobrega tečaja oziroma inštruktorja. Če vas aktivnost prevzame, pa se lahko pridružite treningom v katerem izmed kinoloških društev.

Tekmovalne discipline

Tekmovalne discipline se delijo na dve veji, distance (razdalja) in freestyle (prosti slog). V prvi disciplini v osnovi ne ocenjujejo sloga, temveč število ujetih in natančnost pri lovljenju frizbijev, ter razdaljo, ki jo preleti. V različno velikem in oblikovanem polju, ki je razdeljeno na cone, pes poskuša ujeti čim več metov enega frizbija. Pri tem tekmovalci večinoma uporabljajo en frizbi, redkeje dva. Frizbi mora pes uloviti v določeni coni in ga po možnosti prinesti nazaj k vodniku.

Dveminutna predstava v prostem slogu

Disciplina freestyle (prosti slog) velja za atraktivnejšo in zahteva še posebej dobro usklajenost psa in vodnika. Ni uradna disciplina Mednarodne kinološke zveze (FCI), zato za nastopanje ne potrebujete posebnih izpitov ali rodovnikov. Predstava je dolga 90 do 120 sekund, v njej pa izvajata elemente, v katerih so uporabljeni različni meti frizbija.

Pasji frizbi v Sloveniji

V Slovenijo je šport prišel leta 2007. Hitro se je razširil in pridobil številne navdušence. Veliko zaslug za njegovo uveljavitev ima Američanka Jean McCollister, ki je kot prva Slovenijo zastopala tudi na največjih tekmovanjih. Kmalu so se pridružili še nekateri navdušenci in ustanovili Športno društvo Flipsi. Danes je nekaj slovenskih tekmovalcev, ki dosegajo dobre rezultate na mednarodnih tekmovanjih.

Konec avgusta bo pri nas Evropsko prvenstvo v pasjem frizbiju:

V Lenartu bo Evropsko prvenstvo v pasjem frizbiju!

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.