Šolanje in šport

ŠKD Tolmin: Vse več vodnikov psov si želi osnovno šolanje še nadgraditi

foto Matic J. Čufer

V zgornjem Posočju ima Športno kinološko društvo Tolmin že dolgoletno tradicijo, saj je bilo ustanovljeno leta 1986. Sedem let kasneje je bila znotraj društva ustanovljena tudi Enota reševalnih psov Tolmin.

Šolanje v društvu temelji na pozitivni motivaciji, kar pomeni, da psi in njihovi vodniki v šolanju uživajo. Poudarek je na šolanju v varnem okolju na društvenem poligonu, od koder tečajniki pridobljeno znanje prenesejo v urbano okolje.

Pes ni več samo čuvaj na kmetiji, ampak družinski član

Zadnja leta je postalo moderno imeti psa, seveda je korona čas temu še dodatno pripomogel. »Opažamo, da pes že dolgo ni več čuvaj na kmetiji ali samostojni sprehajalec po mestu. Psi so postali naši družinski člani, z lastniki gredo na pijačo v mesto, na dopust na morje ali v hribe, na izlet z vlakom, zato je pomembna socializacija psa in tega se ljudje vedno bolj zavedajo,« povedo v Športno kinološkem društvu Tolmin.

Dodajo še, da je vedno več vodnikov, ki zaključijo osnovno šolanje poslušnosti in si želijo nadaljnjega šolanja, kar je zelo pozitivna sprememba v zadnjih letih.

foto Tanja Zlodej Čušin

V ŠKD Tolmin si želijo sprememb pri odprtju pasjih šol

V prihodnosti si želijo, da bi spremenili pogoje za odprtje pasje šole, »saj jo danes lahko odpre že čisto vsak, ki ima enega psa ali pa niti to ne in se mu zdi, da bi lahko vodil pasje tečaje«.

 

Več slovenskih kinoloških društev pa najdete TULE.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.