Gostujoči zapis: Kako je mali jazbečar pred napadom rešil deklico?

1. oktobra, 2022
Dr. Ahmed Pasic
Fotografija je simbolična

11 let stara deklica je na rolerjih švigala po ulici srbskega mesta Pančeva, kjer je živela. Bil je lep, sončen dan, kot si ga vsi samo želimo in otrok je izkoristil priložnost za igro. In ravno, ko je uživala v prelepem vremenu, se je nenadoma pojavil bulmastif, ki je začel agresivno skakati okrog nje.

Deklica se je prestrašila in govorila mu je, naj gre stran, vendar jo je pes podrl na tla, potem pa jo je grizel in premetaval po pločniku. Starejša soseda v neposredni bližini je slišala krike in takoj pritekla na kraj dogajanja, kjer je enostavno zmrznila, saj ni vedela, kako zaustaviti močnega psa, medtem ko je deklica že krvavela.

Nepričakovani mali veliki junak

In v tistem trenutku se je pojavil nepričakovani junak, ki je preprečil najhujše.

Družina Ilić je nekega dne v svoj dom sprejela novega člana. Bil je to mali jazbečar, ki je s svojo simpatičnostjo takoj osvojil srca ne samo družinskih članov, ampak tudi celotne ulice. Ime mu je bilo Leo.

Rad je imel ljudi in kamor koli je prišel, je z igrivim poskakovanjem nasmejal vse prisotne, zlasti pa otroke, ki so ga imeli najraje. Leo je bil pri Ilićevih že dve leti, ko se je zgodil dogodek iz uvodnih vrstic.

Ko je lastnica nemočno gledala bulmastifa, se je Leo takoj pognal v akcijo in brez razmišljanja zgrabil bulmastifa za nogo, ki je posledično spustil deklico iz zob, nato pa se je vso pozornost preusmeril proti Leu.

Dvoboj je bil neenak in odločen že vnaprej, je pa lastnica Lea medtem uspela spraviti deklico na varno. Ko se je vrnila po svojega psa, je le-ta že nemočno ležal na tleh.

Takoj so ga odnesli k veterinarju, ki ga je oskrbel v najnujnejšem smislu, nato pa so ga odpeljali v Beograd na veterinarsko kliniko. Sledila je dveurna operacija, vendar je Leo dva dni pozneje podlegel ranam.

Deklica je napad preživela.

Spomenik Leu za pogum

Prebivalci Pančeva so se želeli oddolžiti Leu za njegov pogum in kasneje so na iniciativo Združenja hišni ljubimec v parku Narodni vrt (Narodna bašta) odkrili spomenik.

Ravno v tistem parku, kjer se je Leo najraje igral in kjer je preživel večino časa, ko je bil zunaj.

Na večjem kamnu je bronasta podoba Lea v naravni velikosti, kot bi še vedno užival ob pogledu na park z otroci, na podstavku pa piše: “Za vse male heroje velikega srca.”