Zanimivo

Greyfriars Bobby, kip najbolj znanega in zvestega psa na Škotskem

Na Bobbyjevem nagrobnem spomeniku piše “Greyfriars Bobby, umrl 14. januarja 1872, star 16 let. Naj bo njegova zvestoba in predanost lekcija vsem”.

Leta 1850 je vrtnar po imenu John Gray skupaj z ženo Jess in sinom Johnom prišel v Edinburg. Ker ni mogel najti dela kot vrtnar, se je pridružil edinburški policiji kot nočni čuvaj.

Da bi mu delal družbo v dolgih zimskih nočeh, si je pripeljal partnerja, majhnega skye terierja, njegovega “psa čuvaja” Bobbyja. Skupaj sta John in Bobby postala znana nočna čuvaja, ki sta se sprehajala po starih tlakovanih ulicah Edinburgha, v dobrem in slabem, pozimi in poleti.

Zvestoba se je nadaljevala tudi po gospodarjevi smrti

John je umrl 15. februarja 1858 in bil pokopan v Greyfriars Kirkyardu. Bobby se je kmalu dotaknil src tamkajšnjih prebivalcev, ko ni hotel zapustiti gospodarjevega groba niti v najhujših vremenskih razmerah. Vrtnar in oskrbnik Greyfriarsa je večkrat poskušala izgnati Bobbyja iz Kirkyarda. Na koncu je odnehal in poskrbel za zatočišče za Bobbyja tako, da je postavil vrečo pod dva mizna kamna ob strani groba Johna Graya.

Prijazni prebivalci Edinburga so dobro skrbeli za Bobbyja, a je kljub temu ostal zvest svojemu gospodarju. Štirinajst let je pokojnikov zvesti pes nenehno bdel in stražil nad grobom vse do njegove smrti leta 1872.

Bobby prejel večen spomin

William Brody je izdelal kip Bobbyja, ki so ga odkrili novembra 1873 nasproti Greyfriars Kirkyarda. In s tem se bo glavno mesto Škotske vedno spominjalo svojega najbolj znanega in zvestega psa.

Spoznavajte še druge znamenite pse, ki imajo svoje kipce po svetu:

Spoznajte 10 znamenitih psov, ki imajo po svetu svoje kipe

Vir: Historic UK

error: Kopiranje teksta ni mogoče.