Zanimivo

Hišni ljubljenčki: Igrivi beli dihur v družino prinese veliko veselja

foto: adobestock
Dihurji so zabavne male živali, ki lahko družini prinesejo neskončno veselje, še posebej, če si njeni člani vzamejo čas za igro z njimi.

Beli dihur je naš domači dihur, ki je bil udomačen pred približno 3000 leti, medtem ko v naravi lahko vidimo evropskega dihurja, ki je udomačenemu podoben, a gre za dve različni vrsti.

Beli dihurji radi dremajo, vmes med dremežem pa so zelo aktivni. Mladi zelo radi lovijo igrače, grizejo vse, kar jim pride pod zobe, tudi električne kable, radi pa tudi skrivajo stvari.

Promocijsko sporočilo

Potrebujejo veliko pozornosti in primerno hrano

Dihurji zahtevajo veliko pozornosti in prostor za tekanje ter igro. Tako kot mačke in psi tudi oni potrebujejo nego, vključno z zdravstveno nego – obisk veterinarja enkrat letno. Hkrati pa zahtevajo tudi dolgoročno zavezo za njihovo skrb, saj lahko živijo do 10 let.

Poleg vsega naštetega je treba poskrbeti tudi za primerno hrano – izključno meso oz posebno hrano za dihurje – visoko beljakovinsko hrano z zmerno vsebnostjo maščob in malo ogljikovimi hidrati. Rastlinske hrane ne morejo prebaviti.

Kako se beli dihur razume s psi?

Če imate doma psa in bi si želeli še dihurja, potem bo njuno prijateljstvo predvsem odvisno od temperamenta psa. Mnogim psom dihurji ustrezajo, a nekatere pasme psov (na primer nekateri terierji) so bile vzrejene za lov na malo divjad, zato bi jih lahko zamikalo, da bi nagonsko lovili dihurja. Veliki psi ga lahko med igro nehote poškodujejo. Vsak pes pa se lahko nagonsko odzove, ko ga dihur zasleduje, ugrizne ali se približa njegovim igračam in hrani.

Vir: Vet Street, The Spruce Pets


Preberite tudi: Nasvet dr. Čop: Kako zahtevna žival je dihur?

Sin si je zaželel zanimivega hišnega ljubljenčka – dihurja! Kako zahtevna žival je dihur?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.